"Türkiye'nin NATO üyeliği sorgulanmalı"

"Türkiye'nin NATO üyeliği sorgulanmalı"

Aşırı sağcı Fransız politikacı Marine Le Pen, Türkiye'nin NATO üyeliğinin sorgulanması gerektiğini söyledi.

Aşırı sağcı Fransız politikacı Marine Le Pen, Türkiye'nin NATO üyeliğinin sorgulanması gerektiğini belirterek, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Akdeniz'de yaşanan olay sonrası Ankara hükümetine karşı sert duruşunu desteklediğini söyledi.

Le Pen, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyeliğinin ise artık ihtimal dahilinde bile olmaması gerektiği değerlendirmesinde bulundu.

Gündemle alakalı Sud Radio'ya dikkat çekici açıklamalar yapan Marine Le Pen, Türkiye'nin Birleşmiş Milletler'in (BM) 2011'den bu yana uzattığı Libya'ya silah ambargosu kararını ihlal ettiğini belirterek, Fransa'ya karşı düşmanca tavır takındığını söyledi.

Le Pen, "Türkiye, Akdeniz'de bir Fransız fırkateynine karşı aşırı derecede düşmanca bir tavırda bulundu. Ancak müttefiklerimiz bu olay karşısında sessiz kalarak Fransa'ya en az düzeyde destek verdiler. Bu durumun sonuçları olmalı. Macron'un son yaşanan olayda Türkiye'ye karşı duruşunu destekliyorum" diye konuştu.

"Almanya'nın ürettiği silahın yüzde 42'sini Türkiye'ye satıyor"

Türkiye ilişkileri konusunda Almanya'ya da atıfta bulunan 51 yaşındaki siyasetçi, "Almanya, Fransa'nın korunması hususunda oldukça dikkatliler. Almanya'nın ürettiği askeri silah ve teçihizatın neredeyse yüzde 42'si Türkiye'ye ihraç ediliyor." dedi.

Türkiye'nin AB üyeliğinin dahi düşünülmemesi gerektiğini ifade eden Le Pen, Fransa'nın da NATO üyeliğinin sorgulanması gerektiğinin altını çizdi.

Fransa NATO tatbikatını askıya aldı

Fransa ve Türkiye'ye ait iki fırkateynin Libya açıklarında 10 Haziran tarihinde yaşadığı gerginlik sonrası, Paris hükümeti Akdeniz'de yapılacak "Sea Guardian" NATO tatbikatına katılımını askıya aldığını duyurmuş, NATO yönetimi olayla ilgili soruşturma başlatmıştı.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, geçtiğimiz pazartesi günü Türkiye'nin Libya'da giriştiği faaliyetlerden dolayı "cezai sorumluluğu" olduğunu iddia etmişti.

Fransız ve Türk donanması arasındaki gerilimde ne yaşandı?

Paris hükümeti 10 Haziran tarihinde Libya kıyılarında Fransız fırkateyni Courbet'in , Libya'ya silah taşıdığından şüphelenilen bir yük gemisine yaklaşmaya çalışırken Türk fırkateyni Oruçreis tarafından NATO’nun çağrı sinyaliyle üç kez ikaz edildiğini iddia etmişti.

Türkiye BM'nin tanıdığı hükümete, Fransa General Hafter'e destek veriyor

Fransa ve Türkiye'nin Libya'da devam eden iç savaşta aldıkları pozisyon birbirinden oldukça farklı. Türkiye, Birleşmiş Milletler'in (BM)tanıdığı Trablus'taki Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne(UMH) destek verirken, Fransa ise ülkenin doğusunu denetleyen General Halife Hafter'in tarafında yer alıyor.

facebanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum