Ukrayna Sivastopol'de Rus donanma merkezini vurdu

Ukrayna Sivastopol'de Rus donanma merkezini vurdu

Ukrayna güçlerinin Pazar günü Rusya'nın Karadeniz donanma filosunu Kırım Yarımadası'nın Sivastopol kentindeki merkezinde hedef aldığı belirtildi.

Liman kentinin valisi Mikhail Razvozhayev, Rus basınına yaptığı açıklamada beş çalışanın yaralandığını ve saldırının donanma merkezine sızan bir insansız hava aracı tarafından yapıldığını sandıklarını bildirdi.

Reuters haber ajansı ise bu haberi bağımsız olarak doğrulayamadı.

Sivastopol'da düzenlendiği belirtilen saldırı sırasında Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, Donanma Günü'nde ülkesinin gelecek aylarda hipersonik Zircon füzeleri alacağını açıklamıştı. Bu füzeler ses hızının dokuz katına çıkabiliyor. Putin, törende Ukrayna'dan ise doğrudan söz etmedi.

Rusya'dan Mikolayiv'e saldırı

Rusya bugün düzenlediği bir saldırıyla Ukrayna'nın liman kenti Mikolayiv'i vurdu. Bölge valisi saldırıda ülkenin önde gelen tahıl üretim ve ihracat şirketlerinden birinin sahibinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

Mikolayiv Valisi Vitaliy Kim, Nibulon tarım şirketinin kurucusu ve sahibi Oleksiy Vadaturski ve eşinin evlerinde hayatlarını kaybettiğini bildirdi.

Merkezi stratejik olarak önem taşıyan ve Rusya'nın işgal ettiği Herson bölgesi sınırında yer alan Mikolayiv'de bulunan Nibulon şirketi, buğday, arpa ve mısır üretimi ve ihracatında uzmanlaşmıştı. Şirketin kendi filosu ve tersanesi vardı.

Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, Vadaturski'nin ölümü için ''Tüm Ukrayna için büyük kayıp'' ifadesini kullandı. Zelenskiy, işadamının aktarma terminalleri ve asansörler ağını içeren modern bir tahıl pazarı inşa etme sürecinde olduğunu söyledi.

''Tarım üretimi yarısına düşecek''

Öte yandan dünya gıda fiyatlarını etkileyen tahıl üretimiyle ilgili Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy, Twitter'dan yaptığı açıklamada bu yıl ülkenin işgal nedeniyle normalde aldığı mahsulün yalnızca yarısını alabileceğini söyledi.

Zelenskiy ''Esas hedefimiz Rusya'nın işgalinden kaynaklanan küresel gıda krizini önlemek. Buna rağmen tahılın alternatif şekilde dağıtılmasının bir yolu bulunacak'' dedi.

22 Temmuz'da Türkiye'de BM arabuluculuğunda tahıl taşıyan gemilerin Ukrayna limanlarından güvenli bir koridor aracılığıyla ayrılması konusunda anlaşmaya varılmıştı. Son olarak Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, gemilerin sevkiyata yarın başlamasının mümkün olduğunu söyledi.

Mikolayiv Belediye Başkanı Oleksandr Senkeviç ise saldırıda üç kişinin de yaralandığını bildirdi. Senkeviç 12 füzenin evlere ve eğitim merkezlerine isabet ettiğini kaydetti. Senkeviç daha önce yaptığı açıklamada da saldırının beş aylık savaş boyunca kenti vuran en güçlü saldırı olmasının olası olduğunu söyledi.

Dnipro Valisi Valentyn Rezniçenko, Telegram uygulamasından yaptığı açıklamada ülkenin güneyindeki bir diğer kent olan Nikopol'deki yerleşim bölgelerine 50 Grad füzesinin isabet ettiğini, bir kişinin yaralandığını söyledi.

Zelenskiy'den Donetsk'e tahliye çağrısı

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy, Cumartesi günü, Rusya'nın tamamen kontrol altına almaya çalıştığı ve en şiddetli çatışmaların yaşandığı bölge olan doğudaki Donetsk eyaletinin tahliye edilmesi çağrısında bulundu.

Zelenskiy, Cumartesi akşam saatlerinde televizyondan yaptığı açıklamada binlerce kişinin hala Donbas bölgesinde yoğun ateş hattında kaldığını söyledi.

Zelenskiy halkın tahliyeye ikna edilmesi için gerekli lojistik desteğin sağlanacağı sözünü verdi.

Rusya, Donetsk ve Luhansk'tan oluşan bu bölgeyi tamamen kontrol etmek için uğraşıyor. Savaştan önce de bu bölgedeki geniş topraklar Rus ayrılıkçıların elindeydi.

Zelenski bölge halkına uyarıda bulunarak, ''Birçokları hala ayrılmayı reddediyor ancak bu gerekli. Donetsk bölgesinden insanlar ayrıldıkça Rus ordusunun daha az kişiyi öldürmeye zamanı olacak'' dedi.

Rusya'dan BM ve Kızılhaç'a soruşturma çağrısı

Rusya ise Pazar günü BM ve Kızılhaç uzmanlarını Moskova'da ayrılıkçıların kontrolündeki bir bölgede Ukraynalı tutukluların kaldığı bir hapishaneye düzenlenen saldırıyı incelemesi için çağrıda bulundu.

Her iki taraf da Donetsk'in cephe hattı kasabası Olenivka'da düzenlenen ve onlarca kişinin ölümüne neden olan Cuma günkü roket saldırısından birbirini sorumlu tutmuştu.

Rusya Savunma Bakanlığı Pazar günü yaptığı açıklamada BM ve Kızılhaç yetkililerinden tarafsız bir soruşturma yürütmelerini istedi.

Bakanlık saldırıda ölen 50 Ukraynalı savaş tutuklusunun ve yaralanan 73'ünün listesini yayınladı. Rusya saldırıyı Ukrayna'nın ABD'den aldığı HIMARS roket sistemleriyle düzenlendiğini iddia ediyor.

Ukrayna silahlı güçleri ise Rus bombardımanının hapishaneyi buradaki kötü muameleyi örtbas etmek için vurduğunu öne sürüyor.

Reuters haber ajansı ise hapishanedeki ölümlerin bazılarını doğruladı ancak tarafların farklı hikayelerini bağımsız olarak doğrulayamadı.

Kaynak: Amerika'nın Sesi

facebanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.