"Ukrayna'nın kurtarıcısı" Bayraktar TB2'ler bir yıl sonra neden ortadan kayboldu?

"Ukrayna'nın kurtarıcısı" Bayraktar TB2'ler bir yıl sonra neden ortadan kayboldu?

"Ukrayna'nın Rusya karşısında kullandığı Bayraktar TB2'lerin neredeyse tümü düşürüldü"

(Fotoğraf: Facebook / Lietuvos Respublikos Krašto apsaugos ministerija)

Ukrayna'nın envanterindeki Bayraktar TB2 silahlı insansız hava araçlarının (SİHA) büyük bir kısmının Rusya tarafından düşürüldüğü düşünülüyor.

Rusya'nın Ukrayna işgali karşısında Bayraktar TB2'lerin oldukça kullanışlı olduğu ve sahada etkili bir faaliyet gerçekleştirmeye yardımcı olduğu aktarılmıştı ancak savaşın ilerleyen safhalarında TB2'lerin birçoğunun düşürüldüğü, kalanların ise gözlem-keşif amaçlı görevlerde kullanıldığı ifade ediliyor.

Business Insider'ın Donanma Analizleri Merkezi'nde insansız ve rotobik askeri sistemlerde uzman ve analist Samuel Bendett'e dayandırdığı analize göre, TB2'lerin büyük bir kısmı düşürülürken kalan SİHA'lar keşif görevleriyle sınırlandırıldı.

Bendett konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "TB2 gibi SİHA'lara dair genel değerlendirme, karşılarında dizilen ileri teknoloji hava ve elektronik harp savunma sistemleri olmadan iyi iş çıkartmaları. Göreceli olarak yavaş ve alçak uçuş yapan bir SİHA olarak (Bayraktar TB2), iyi konumlandırılan bir dizi hava savunma sistemi için hedef haline gelebilir.

Bunun örneğini Libya ve Dağlık Karabağ'da gördük." diye konuştu.

Habere göre, Rus güçlerin işgalin başlarında Ukrayna SİHA'larına karşı savunmasız kaldı ancak kısa sürede elektronik harp sistemlerini güçlendiren Rusya o gün bugündür Ukrayna'nın çoğu insansız hava aracını başarıyla düşürdü veya sinyallerini bozabildi.

Bendett konu hakkında "Rus ordusu kendisine çeki düzen verdiğinde, çok sayıda TB2'yi düşürebildi." değerlendirmesinde bulundu.

"Savaş sahasından kaybolan TB2'ler"

Ukrayna geçen yıl Rus işgalinin başlaması sonrasında envanterinde 50 TB2 olduğunu açıklamıştı. Ancak 2022'nin sonuna gelindiğinde TB2 SİHA'lar savaş sahasında büyük ölçüde kayboldu.

Rusya Hava Savunma Kuvvetleri Komutanı Andrey Demin, nisan ayında Rus güçlerin 100'den fazla İHA'yı imha ettiğini öne sürmüştü.

Bendett'e göre şu anda Ukrayna TB2'leri saldırıdan ziyade istihbarat, gözlem ve keşif amaçlı kullanıyor.

Ukraynalı güçlerin TB2'leri Rus hava ve elektronik harp savunma sistemlerinin menzili dışında kullandığını söyleyen Bendett, Bayraktar'ın diğer insansız hava araçları için rehber görevi gördüğünü belirtiyor.

Yakın zamanda yapılan bir değerlendirmeye göre Rusya insansız hava aracı savaşında avantajlı durumda.

İngiltere merkezli Kraliyet Birleşik Hizmetler Enstitüsü'nün (RUSI), yayımladığı bir rapora göre, elektronik harp Rusya'nın askeri taktiklerinin "kritik bir tamamlayıcı parçası" ve Ukrayna'nın insansız hava araçları konusunda büyük kayıp vermesine katkı sağlıyor.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
104 Yorum