Usame bin Ladin 'iklim değişikliğine karşı' uyarmış

Usame bin Ladin 'iklim değişikliğine karşı' uyarmış

El Kaide kurucu liderinin iklim değişikliğiyle mücadele konusunda Amerikalılara çağrıda bulunduğu ortaya çıktı.

ABD Ulusal İstihbarat Direktörlüğü tarafından paylaşılan Usame Bin Ladin'e ait belgelerde, çevresel konularda duyulan endişeler de bulunuyor. 

Bin Ladin, yazdığı mektubunda Amerikan halkına 'insanlığı kurtarma' adına mücadele etmeleri çağrısında bulunuyor.

Mektup, 2 Mayıs 2011 tarihinde Ladin’in Pakistan’daki evine yapılan baskın sonrası ele geçirilen belgelerden birini oluşturuyor. Baskında El Kaide lideri Usame bin Ladin hayatını kaybetmişti.

Amerikalılar'a hitap edilen mektupta herhangi bir tarih ve imza yer almıyor. Fakat ABD istihbaratının Bin Ladin'e atfettiği mektubun, Obama'nın başkanlığa geldiği 2009 yılında yazıldığı düşünülüyor.

'Özgürlük için iyi bir devrim'

Bin Ladin'in iklim değişikliği konusundaki hassasiyeti 2010 Ocak ayında El Cezire'de yayınlanan bir ses kaydında da açıkça görülüyordu. Bin Ladin o dönemde iklim değişikliği nedeniyle tüm sanayi ülkelerini suçlamış ve küresel sistemin bu sorunu beslediğini ileri sürerek "Naom Chomsky ABD politikalarını mafyalarınkine benzetirken ne kadar haklıymış! Onlar gerçek teröristlerdir. Bu nedenle dolarla iş yapmaktan kaçınmalıyız ve mümkün olduğunca bu para biriminden kaçınmalıyız." ifadelerini kullanmıştı. 

ABD istihbaratı tarafından yayınlanan belgelerde Bin Ladin, ABD'nin 2007-2008 yılında yaşadığı finansal krizin, sermayenin kurumsal kontrolü (bir manada serbest piyasaya müdahale), kurumsal lobi faaliyetleri ve ABD'nin öncülüğünü yaptığı Irak ve Afganistan savaşları nedeniyle yaşandığını ileri sürüyor. 

Amerikalılara "özgürlük için iyi bir devrim" yapmaya çağıran Bin Ladin, gerekli sosyal baskının yapılması durumunda Obama'nın insanlığı tehdit eden zararlı gazlardan kurtulmak için rasyonel bir karar verebileceğini ifade etti.

"Dünya daha güzel bir yer olabilir"

Bin Ladin mektuplarında, 11 Eylül saldırısının  10. yıl dönümü nedeniyle bir medya kampanyasının başlatılmasını ve bu kampanya dahilinde sera gazı emisyonlarının azaltılması yönünde çağrıların yapılmasını istiyor.

Bin Ladin, "İslam'a karşı açılan savaşın durdurulmasın ve sonrasında iklim değişikliğine odaklanılması durumunda dünyanın daha güzel bir yer olacağını" belirtiyor.

ABD istihbaratının Bin Ladin'in yazdığını düşündüğü mektupta şu ifadeler yer alıyor:

"Dünya ülkeleri, enerjilerini salınan gaz miktarını azaltmada kullanmalıdır."

"Mücadele, dünyadaki iki büyük medeniyet arasındadır ve bu, felaket boyutundaki iklim koşullarının gölgesinde gerçekleşiyor."

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.