"Venezuela'da yeni bir darbe girişimi başladı"

"Venezuela'da yeni bir darbe girişimi başladı"

Venezuela'da yeni bir darbe girişiminin başladığı ifade ediliyor.

Venezuela'da yeni bir darbe girişiminin başladığı ifade ediliyor.

Bölge kaynakları Maduro'ya karşı askerlerin yeni bir darbe girişiminde olduğunu aktarıyor.

Muhalif lider Juan Guaido, Maduro iktidarını sona erdirmek için askerlerin kendilerine katıldığını iddia ediyor.

Venezuela yönetimi, muhalefetle ilişkili küçük bir grup askerin darbe girişimi başlattığını ve girişimin bastırılmaya çalışıldığını belirtiyor.

Sputnik'in haberine göre; başkent Caracas'taki La Carlota hava kuvvetleri üssünün yakınlarında açıklama yapan Guaido, darbe çağrısında bulundu. Yayımlanan üç dakikalık bir videoda Guaido'nun çevresinde 70 kadar askerin ve 2014 yılında ev hapsine çarptırılıp siyasetten yasaklanan Leopoldo Lopez'in de bulunduğu belirtildi. Askerlerin bazılarının ağır silahlı olduğu da görüldü.

"Devirme planının son evresi başladı"

Videoda Guaido, sokağa çıkan askerlere 'Venezuela'nın anayasasını korumak için hareket etmelerini' söylüyor. "Şimdi zamanıdır" diyen Guaido, "Ulusal silahlı kuvvetler doğru kararı verdi ve onlar Venezuela halkının desteğine güveniyor" ifadelerini kullanıyor. Guaido, "Devlet Başkanı Nicolas Maduro'yu devirme planının son evresinin başladığını" söylüyor.

Guaido, söz konusu videoyu kendi Twitter hesabından da paylaştı. Guaido'nun bu hamlesi, yarın yapılması beklenen hükümet karşıtı yürüyüşten önce geldi. 1 Mayıs'ta yapılacak yürüyüş için Guiado, "Venezuela tarihinin en büyük yürüyüşü olacak" yorumunu yapıyordu.

"Ordu Maduro'nun yanında"

Venezuela Savunma Bakanı Vladimir Padrino ise silahlı kuvvetlerin Maduro'nun yanında olduğunu söyledi. Padrino, ordunun meşru Devlet Başkanı Maduro hükümetini kesin bir şekilde savunmaya devam edeceğini duyurdu.

Venezuela İletişim Bakanı Jorge Rodriguez ise Twitter hesabından bir açıklama yaparak "hükümetin darbe isteyen militer hainlerden oluşan küçük bir gruba karşı koyduğunu" belirtti. Uluslararası haber ajansları da Guaido ve askerlerin bulunduğu kalabalığıla karşı biber gazıyla müdahale edildiğini duyurdu.

Juan Guaido, 23 Ocak’ta kendisini ‘geçici devlet başkanı’ ilan etmiş, ABD dahil 50’den fazla ülke onu tanımıştı. Nicolas Maduro ise Guaido'yu 'ABD destekli kukla' olarak tanımlıyor ve darbeyle hükümeti devirmeye çalışmakla suçluyor.

Venezuela hükümeti Guaido'nun özel kalem müdürü Roberto Marrero'yu hükümet yetkililerine karşı ‘sabotaj hazırlığı yaptığı’ gerekçesiyle gözaltına almıştı. Dokunulmazlığı kaldırılan, ülkeyi terk etmesi yasaklanan Guaido hakkında pek çok soruşturma da başlatılmıştı.

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.