'Yahudilerin İmamı' olarak anılan Tunuslu İmam: "Dünya İsrail'in yönetim modelini benimsemeli"

'Yahudilerin İmamı' olarak anılan Tunuslu İmam: "Dünya İsrail'in yönetim modelini benimsemeli"

Fransa'da Drancy Ulu Camii İmamı Hassen Chalghoumi, dünyanın İsrail'e benzer bir demokrasi modeli benimsemesi gerektiğini söyledi.

Fransa'da bulunan Drancy Ulu Camii İmamı Hassen Chalghoumi, İsrail'in demokrasi modelini ve külterel çeşitliliğine övgülerde bulundu.

İsrail'in iç savaşın eşiğinde görüldüğü ve protestocuların sokaklara döküldüğü bugünlerde bile aynı düşüncelere sahip olup olmadığı sorulan Chalghoumi, İsrail'in demokratik modelini övdü.

Chalghoumi "Mevcut duruma rağmen, İsrail'in özgürce konuşma ve fikir özgürlüğünü yaşattığını ve tüm dünya için örneklik teşkil ettiğini" söylerken "Müslümanlar, Hristiyanlar, Yahudiler, ve Dürzüler birlikte yaşıyor. Bu, Avrupa'ya ve dünyanın diğer yerlerine götürmek istediğim bir örnek." ifadelerini kullandı.

Chalghoumi, bu hafta İsrail'e yaptığı ziyarette, Yahudi din adamlarının da yer aldığı bir konferansta yaptığı konuşmada kendisinin "barış yanlısı hoşgörülü bir kişilik" olarak tanımladı.

"İslam ve Yahudilik arasında bağ kurmak istiyorum"

"Barış yanlısı ve hoşgörülü olması sebebiyle" İsrail'e geldiğini belirten Chalghoumi, "İslam, Yahudilik ve diğer dinler arasında köprüler inşa etme" amacına sahip olduğunu söyledi.

Bir saat içinde Hristiyan bir şoförün taksisine bindiğini, Yahudi bir garsonla muhabbet ettiğini ve imamlarla akşam yemeğine çıktığını ifade eden Chalghoumi "Bu, İsrail'de çok kültürlülüğün mevcut olduğunu gösteriyor. Buraya tüm insanlar arasında beraberliği inşa etmede başkalarını da benimle çalışmaları için teşvik etmeye geldim" dedi.

"Yahudilerin imamı"

Chalghoumi daha önce de birçok kez İsrail'e gelmiş ve Yahudi din adamlarıyla ilişkilerini geliştirmişti. Drancy Ulu Camii İmamı Chalghoumi dünyanın İsrail'in yönetim biçimlerine benzer bir şekilde yönetilmesi gerektiğini savunuyor.

Özellikle İslamiyet ile Yahudilik arasında "dinler arası diyalogu" teşvik etme girişimleriyle bilinen Chalghoumi, bazı çevrelerce "Yahudilerin İmamı" olarak anılıyor.

Chalghoumi ayrıca imamlık yaptığı Fransa'da burkanın yasaklanmasını savunan önde gelen kişilerden biriydi.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.