Yemen'de Husiler 290 esiri serbest bıraktı

Yemen'de Husiler 290 esiri serbest bıraktı

Yemen'de İran destekli Husiler 290 esiri serbest bıraktı.

Yemen'de İran destekli Husiler 290 esiri serbest bıraktı. Esirlerin serbest bırakılmasında rolü olan Uluslararası Kızılay Komitesi'nin yaptığı açıklamaya göre esirler Husiler'in kontrolündeki Sana'dan evlerine doğru yola çıktı.

Husiler'in aldığı bu tek taraflı kararı Birleşmiş Milletler (BM) de daha önce üzerinde anlaşılan esir değişimi anlaşmasının hayata geçirilmesine katkı sağlayacağı ümidiyle memnuniyetle karşıladı. BM Yemen Temsilcisi Martin Griffiths de İsveç Anlaşması kapsamında çatışma kaynaklı mahkumların değişimi için bu adımın mesafe katedilmesine katkıda bulunmasını ümit ettiğini belirtti.

Mahkum değişimi Suudi destekli Yemen hükümeti ile Husiler arasında geçen yıl aralık ayında İsveç'te imzalanan, dört yıldan daha uzun süredir devam eden iç savaşı sonlandırmaya dair anlaşmanın 3 ana ayağından birini teşkil ediyordu.

Birleşmiş Milletler'in aracılık ettiği ve her iki tarafın da 7 bin civarında esiri iade etmesini öngören anlaşma uygulama noktasındaki sıkıntılar nedeniyle sonuçsuz kalmıştı.

Husiler pazartesi günü İsveç anlaşmasında hazırlanan listedeki isimlerden aralarında 3 Suudi Arabistan vatandaşının da olduğu 350'sini serbest bırakacağını açıkladı.

Husiler'in kontrolündeki el-Mesire televizyonunda konuşan Esir İlişkileri Komitesi Başkanı Abdülkadir el-Murtada bu adımlarının İsveç anlaşmasını hayata geçirme konusundaki kararlıklarını gösterdiğini ve diğer taraftan da benzer bir adım beklediklerini açıkladı.

Husiler'in 2014'te başkent Sana'yı kontrol altına alıp hükümeti devirmesinin ardından Suudi Arabistan'ın liderliğinde kurulan koalisyon güçleri 2015 yılı mart ayında Yemen'e müdahale etmişti.

Husiler'den ateşkes teklifi

Şehirlerin büyük kısmını kontrol altında tutan Husiler 20 Eylül'de koalisyon güçlerinin operasyonlarını durdurması halinde Suudi Arabistan'a yapılan füze ve İHA saldırılarına ara vereceklerini açıklamıştı. Suudi Arabistan'dan bu çağrıya henüz yanıt gelmedi.

facebanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.