Yunanistan ile İtalya arasında 'MEB' anlaşması

Yunanistan ile İtalya arasında 'MEB' anlaşması

Doğu Akdeniz'deki doğalgaz sondaj çalışmaları nedeniyle gerginliğin tırmandığı bir dönemde Yunanistan ile İtalya bir Münhasır Ekonomik Bölge oluşturmak üzere anlaştı.

Anlaşmanın, Türkiye ile Libya arasında 27 Kasım'da imzalanan "Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası"na yanıt niteliğinde olduğu belirtiliyor. Türkiye'nin Libya ile belirlediği Münhasır Ekonomik Bölge'nin (MEB) batıda Girit adasına teğet geçmesi Yunanistan'da büyük tepkiye yol açmış, Atina buranın kendi MEB'ine dahil olduğunu iddia etmişti. Türkiye ise Girit'in kendi karasularına sahip olmakla birlikte, kendine ait MEB'i bulunmadığını savunuyor.

İtalya Dışişleri Bakanı Di Maio, Facebook hesabından yaptığı açıklamada Yunanistan ile imzalanacak MEB anlaşmasının turizmi canlandırma işlevi de göreceğine işaret ederek "Bu ekonomik krizin üzerine etkin bir şekilde gidilmesi gerektiğini çok iyi biliyoruz" dedi.

EastMed ortaklığı

Roma ile Atina, Doğu Akdeniz'den Yunanistan, İtalya ve Güneydoğu Avrupa ülkelerine yılda 10 milyar metreküp doğalgaz taşıması öngörülen EastMed boru hattı projesinde de ortak konumundalar. Yaklaşık bin 900 kilometre uzunluğundaki EastMed boru hattı için imzalar Ocak ayı başında Yunanistan, İsrail ve Kıbrıs liderleri tarafından Atina'da atılmıştı.

"Greek City Times" haber sitesi, İtalya ile MEB anlaşması müzakerelerinin, Roma'nın İyon Denizi'nde balıkçılık haklarına getirilen kısıtlamalara yönelik çekincelerinin giderilmesi sonucu imzalama aşamasına geldiğini bildirdi. Site, Yunan hükümet sözcü vekili Aristotelia Peloni'nin SKAI televizyonuna dün verdiği demeçte Mısır ile anlaşma çabalarına atıfta bulunarak "İtalya ile imzalanacak olan anlaşma, ülkemiz için çok olumlu bir gelişme. Bu anlaşma bir diğerini de teşvik edecektir" dediğini aktardı.

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.