Yunanistan: Türkiye sondajı durdurmazsa AB'den yaptırım gelir

Yunanistan: Türkiye sondajı durdurmazsa AB'den yaptırım gelir

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Mitsotakis, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki sondaj faaliyetlerini durdurmaması halinde Ankara'ya AB yaptırımı uygulanması dışında bir ihtimalin olmayacağını söyledi.

Yunanistan, Ankara’nın Akdeniz’de doğalgaz arama faaliyetlerini sürdürmesi halinde, Avrupa Birliği’nin uygulayacağı yaptırımlar dışında seçenek kalmayacağını bildirdi.

Türk donanması, Salı günü Türkiye’nin güneyinde Antalya, Kıbrıs ve Girit Adası arasında kalan bölgede sismik araştırma yapacağını ilan etti. Açıklamada sismik çalışmaların Oruç Reis, Ataman ve Cengiz Han isimli gemilerle 21 Temmuz ile 2 Ağustos tarihleri arasında yapılacağı belirtildi.

Yunan basınına göre Meis (Kızılhisar) Adası’nın güney ve doğusunda yapılacak sismik çalışmaların Türk donanması tarafından ilan edilmesinin ardından Kıbrıs’ta bulunan Yunanistan Genelkurmay Başkanı Konstantinos Floros, Atina’ya geri döndü.

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ise Atina’yı ziyaret eden Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas’a ‘‘Türkiye, ne yazık ki bir bütün olarak Yunanistan’a Kıbrıs’a ve Avrupa Birliği’ne (AB) karşı düşmanca eylemlerine bir yenisini ekledi’’ dedi.

‘‘Yunanistan’ın ve Kıbrıs’ın egemenlik haklarını sorgulamak Avrupa’nın haklarını sorgulamaktır’’ diyen Miçotakis, ‘‘Müttefiklerimizin desteğine güveniyoruz. Türkiye bu yolda ilerlemeye devam ettiği sürece Türkiye’ye yaptırım uygulanması tek seçenek olacaktır’’ diye konuştu.

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’nan yapılan açıklamadaysa ‘‘Türkiye’ye derhal egemenlik haklarımızı, bölgede barışı ve güvenliği ihlal eden yasa dışı faaliyetlerini sonlandırması çağrısı yapıyoruz’’ denildi.

Türkiye kendi kıta sahanlığı içinde değerlendirdiği bu alanlarda doğalgaz kaynakları aramanın egemenlik hakkı olduğunu savunuyor.

Ankara ve Atina ilişkilerindeki gerilim, Türkiye ile Libya arasında 27 Kasım'da deniz yetki alanlarının sınırlandırılmasına dair mutabakat muhtırası imzalanmasının ardından artmıştı. Muhtıra, Ankara’ya Doğu Akdeniz’de doğalgaz ve petrol arama yetkisi veriyor.

AB ise Doğu Akdeniz'deki sondaj çalışmaları konusunda Yunanistan ve Kıbrıs Rum Kesimi’nin arkasında olduğunu dile getiriyor.

 

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.