"2017 yılında Suriye'deki kimyasal saldırıları Esed rejimi düzenledi"

"2017 yılında Suriye'deki kimyasal saldırıları Esed rejimi düzenledi"

Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü bünyesinde oluşturulan İnceleme Komisyonu, Beşar Esed'in Latamne’deki üç saldırıda klorin ve sarin kullandığını açıkladı.

Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW), Esed rejiminin 2017 yılında kimyasal silah kullandığını tespit ettiklerini açıkladı.

Çarşamba günü örgütün Lahey'deki merkezinden yapılan açıklamada, Mart 2017'de Beşar Esed'in emriyle düzenlenen üç saldırıda sarin ve klorin kullanıldığına ilişkin yeterli delil mevcut olduğu belirtildi.

OPCW İnceleme Komisyonu'nun söz konusu saldırılarla ilgili yürüttüğü araştırmanın sonuçlarını Komisyon Koordinatörü Santiago Onate-Laborde duyurdu. Onate-Laborde, "faillerin Latamne'de 24 Mart 2017 tarihinde sarin ve 25 Mart 2017'de klorini kimyasal silah olarak kullandığı" ve söz konusu maddelerin "Suriye Hava Kuvvetleri'ne ait olduğu" sonucuna vardıklarını kaydetti. "Bu tür stratejik saldırılar yalnızca rejimin üst düzey komuta düzleminin emriyle düzenlenmiş olabilir" diye konuşan Onate-Laborde, Latamne'deki üç saldırıdan en az 100 kişinin etkilenmiş olduğunu kaydetti.

Batılı ülkeler, Suriyeli muhalifler ve insan hakları örgütleri daha önce Esed rejimine birden çok kimyasal saldırı suçlaması yöneltmiş ve Esed'in bu saldırılar nedeniyle binlerce kişinin ölümünden sorumlu olduğunu dile getirmişti. Esed rejimi ve rejimin en önemli müttefiki Rusya bunu reddetmişti. 2018 yılında OPCW'ye üye devletler, Rusya ve Esed rejiminin karşı çıkmasına rağmen, Suriye'deki zehirli gaz saldırılarını araştırmak üzere bir inceleme komisyonu kurulmasını kararlaştırmıştı.

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.