800'e yakın Filistinli İsrail tarafından alıkonulmuş durumda

800'e yakın Filistinli İsrail tarafından alıkonulmuş durumda

İsrail merkezli bir insan hakları kuruluşuna göre, İsrail hapishanelerinde 800 kadar Filistinli "idari tutukluluk" uygulamasına maruz kalıyor.

İsrail merkezli insan hakları örgütü HaMoked'in pazar günü yayımladığı bir açıklamaya göre, 798 Filistinli mahkemeye çıkıp yargılanmadan veya herhangi bir suç isnat edilmeden İsrail hapishanelerinde tutuluyor.

"İdari tutukluluk" adı verilen bu uygulama doğrultusunda İsrail'in Filistinli mahkumları boş yere aylarca alıkoyduğu biliniyor. Filistinliler bu süreçte haklarındaki suçlamaları ve aleyhlerindeki delilleri "güvenlik" gerekçesiyle öğrenemiyor.

2022 yılında idari tutukluluk altında İsrail hapishanelerinde mahkum olan Filistinli sayısında artış yaşandığı gözlemlendi.

Bunun sebebinin ise İsrail'in mart ayının başından bu yana işgal altındaki Batı Şeria başta olmak üzere Doğu Kudüs'e yaptığı baskınlar olduğu ifade ediliyor.

17 Ağustos'ta elde edilen bilgilerde idari tutukluluk uygulanan Filistinli sayısı 723 idi.

Son olarak İsrail'in idari tutukluluk uygulamalarıyla alıkoyduğu Filistinli 30 mahkum, haklarında çıkarılan bu kararı protesto etmek için açlık grevine gideceğini açıklamıştı.

İsrail hapishanelerinde 32’si kadın ve 175’i çocuk toplam 4650 mahkum bulunuyor.

İdari tutukluluk

3 Ekim 2022 itibarıyla İsrail hapishanelerinde 798 kişinin, idari tutukluluk kapsamı altında mahkum durumda olduğu biliniyor.

İdari tutukluların çoğunluğunu Filistinliler oluştururken 11 kişinin ise Arap İsrail vatandaşları olduğu ifade ediliyor.

Filistinliler özellikle Filistin İslami Direniş Hareketi (Hamas) ve Filistin İslami Cihad Hareketi'ne üye oldukları veya bu gruplarla bağlantılı oldukları iddiasıyla mahkemeye çıkarılmadan hapishanelere sevk ediliyor.

İdari tutukluluk süreci, Filistinlilerin herhangi resmi bir duruşmaya katılım sağlamaması neticesinde gerçekleşiyor.

İsrail Ordu Komutanlığı, "şüpheli" Filistinliler hakkında elde ettiği istihbarat bilgilerini ve idari tutukluluk kararını yargıya taşıyor. Bu esnada mahkemeye çıkarılmayan gözaltındaki Filistinliler hakkında idari tutuklama işlemleri başlatılıyor.

Herhangi bir suçun isnat edilmediği çoğu Filistinli aylar veya yıllar boyunca İsrail hapishanelerinde tutulabiliyor.

Kaynak: Mepa News

whtspp.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.