Abbas rejimi İsrail'in izinde: 2022 Filistin yönetimi için 'tutuklama yılı' oldu

Abbas rejimi İsrail'in izinde: 2022 Filistin yönetimi için 'tutuklama yılı' oldu

Mahmud Abbas rejiminin 2022 yılında çok sayıda Filistinliyi siyasi gerekçelerle tutukladığı bildiriliyor.

(Fotoğraf: Flickr/Stop The Wall)

Mahmud Abbas liderliğindeki Filistin yönetimi, 2022 yılında siyasi tutuklu sayısını ve işkence ettiği Filistinli mahkum sayısını artırdı.

Siyasi tutuklamalar ve işkencelerin attığı iddiaları, İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria ve Kudüs'e baskınlarını yoğunlaştırdığı bir dönemde geldi.

İsrail'in işgal altındaki bölgelere baskınlarını artırması sonucunda Filistinliler zaman zaman bu baskınlarda İsrailli güçlerle çatışmalar yaşamıştı.

Batı Şeria merkezli insan hakları örgütü "Adalet İçin Avukatlar", "Abbas rejiminin Filistinlilere yönelik gözaltı sayılarındaki yükselmenin nihai amacının, İsrail güçlerine karşı Filistin direnişini bastırmak olduğunu" vurguladı.

Adalet İçin Avukatlar yetkililerinden Avukat Muhenned Kerrace, "siyasi güdümlü tutuklumaları ve mahkumlara yönelik işkenceleri şiddetli bir şekilde kınadıklarını" belirtirken söz konusu "gözaltı süreçlerinin Filistin yasalarının aşikar bir ihlali olduğunu" ifade etti.

Abbas rejiminin cezaevlerinde 200 kadar Filistinli siyasi tutuklu olduğu düşünülüyor. Ancak Filistin makamlarının duruma ilişkin bir açıklama yapmaması sebebiyle resmi net siyasi mahkum sayısı bilinmiyor.

Öte yandan mevcut süreçte Abbas rejimine ait cezaevlerinde bulunan siyasi mahkumların büyük çoğunluğunun daha önce İsrail'in hapsettiği kişiler olduğu belirtiliyor.

Filistin insan hakları örgütleri, Abbas rejiminin 2022 yılında en az 700 Filistinliyi gözaltına aldığını, gözaltına alınanların çoğuna işkence edildiğini ve gözaltıların yasa dışı olduğunu savunuyor.

Uluslararası Af Örgütü 3 Kasım'da yaptığı açıklamada Abbas yönetiminden işkence iddialarını soruşturmasını istemişti.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.