ABD, cihat yanlısı gruplara karşı Afrika ülkelerine maddi destek sağlayacak

ABD, cihat yanlısı gruplara karşı Afrika ülkelerine maddi destek sağlayacak

ABD, Batı Afrika'daki cihat yanlısı grupların kıyı ülkelerde varlığını artırabileceği ihtimallerine karşı Fildişi Sahili, Benin ve Togo'ya uzun vadeli maddi yardım sağlamaya hazırlanıyor.

Son dönemde Batı Afrika'da varlığını artıran cihat yanlısı grupların kıtadaki denize kıyı ülkelere yayılma ihtimali, ABD'yi bu konuda önlem almaya itti.

Mali ve Burkina Faso'da etki alanını artıran cihat yanlısı grupların, Batı Afrika'da limanlar aracılığıyla dünyaya bağlanan kıyı ülkelere yayılma ihtimali ABD'yi harekete geçirdi.

AFP'nin haberine göre ABD, Batı Afrika'daki cihat yanlısı grupların kıyı ülkelere yayılabileceğine dair artan endişeler karşısında Fildişi Sahili, Benin ve Togo'ya uzun vadeli maddi yardım sağlamaya hazırlanıyor.

ABD'li yetkililer yardımların kısmen cihat yanlısı gruplara 'adam kazanmalarında fayda sağlayacak' ekonomik uçurumu gidermeyi amaçladığını savunuyor.

100 milyon dolarlık yardım

ABD, Batı Afrika'daki ülkelerde varlığını artıran cihat yanlısı gruplara karşı güvenlik konusunda istikrar sağlanmasını öngören 100 milyon dolarlık yardım paketini Gana, Benin, Fildişi Sahili, Gine ve Togo'ya sağlanacağını açıklamıştı.

Ancak bu yardım miktarının daha da artırılması ana gündem maddesi haline getiriliyor.

Batı Afrika'dan sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Michael Heath "Bu -cihat yanlısı grupların bölgede yayılması-, önemli ve gelişmekte olan bir tehdittir." ifadelerini kullanıyor.

Heath, durumun kendileri için endişe verici olduğunu, çünkü bölgedeki hükümetlerin daha önce böylesi bir tehditle karşı karşıya kalmadığını vurguluyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilileriyle ihtiyaçları değerlendirmek üzere bölgeye yakın zamanda yapılan bir geziden dönen Heath, Batı Afrika ülkelerinin cihat yanlısı gruplarla mücadele etmeye çalıştığını, kendilerinin de bu ülkelerin ne tür araçlara ihtiyaç duyduğunu tespit etmeye çalıştıklarının altını çiziyor.

ABD'nin amacı: Wagner'i durdurmak

Öte yandan AFP'ye konuşan Amerikan yetkililer, bölgeye yönelik Batılı desteğin ayrıca kıtadaki ülkelerde faaliyetlerini artıran Rus Wagner paralı asker grubunu durdurma konusunda kritik önemde olduğunu belirtiyor.

Batı Afrika'dan sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Heath, Wagner'in henüz kıyı Batı Afrika ülkelerinde mevcudiyetin olmadığını ancak Rus paralı asker grubunun fark ettikleri her yerde istikrarsızlıktan istifade etmek için fırsat kolladığını dile getiriyor.

ABD Başkanı Joe Biden yönetimi, "çatışmaları önlemek ve istikrarı teşvik etmek amacıyla" yayımladığı yeni küresel stratejide kıyı Batı Afrika ülkelerinin güvenliğini bir öncelik olarak görüyor.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum