ABD, cihat yanlısı gruplara karşı Batı Afrika ülkelerine destek verecek

ABD, cihat yanlısı gruplara karşı Batı Afrika ülkelerine destek verecek

Cihat yanlısı grupların daha fazla Batı Afrika'da etkinlik alanı kurmasını istemeyen ABD, bölgedeki 5 ülkeye mali yardım yapacağını ilan etti.

Fotoğraf: Twitter / Kamala Harris

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, cihat yanlısı grupların etkinlik alanı kurmak için girişimlerde bulunduğu Gana'ya güvenlik yardımı sağlayacaklarını açıkladı.

Kamala Harris, pazartesi günü Batı Afrika ülkesine yaptığı ziyaret kapsamında, Gana Devlet Başkanı Nana Akufo-Addo ile bir araya geldi.

İki lider, cihat yanlısı grupların Batı Afrika'nın kıyı ülkelerine oluşturduğu tehdit dahil olmak üzere Sahel bölgesinde bulunan ülkelerdeki kötüleşen güvenlik ortamını ele aldı.

ABD Başkan Yardımcısı Harris, Batı Afrika'daki ülkelerde varlığını artıran cihat yanlısı gruplara karşı güvenlik konusunda istikrar sağlanmasını öngören 100 milyon dolarlık yardım paketini Gana, Benin, Fildişi Sahili, Gine ve Togo'ya sağlayacaklarını açıkladı.

Batı Afrika'da "demokrasinin ilerlemesi ve güvenliği" konusunda gösterdiği kararlı liderlikten ötürü Gana lideri Akufo-Addo'yu takdir eden Harris, bölgede güvenlik lideri olarak oynadığı rol sebebiyle Gana'nın önemine dikkati çekti.

ABD'nin Batı Afrika endişesi

ABD, Batı Afrika'da varlığını artıran cihat yanlısı grupların Gine Körfezi'ne kıyısı bulunan Gana'ya genişlemesinden endişe duyuyor.

Wall Street Journal'ın konuya ilişkin haberinde, Burkina Faso'daki varlığını önemli derecede artıran El Kaide'nin Batı Afrika kolu Cemaat Nusret el İslam vel Müslimin'in (CNİM), ülkenin güney sınırında oldukça aktif olduğu belirtilmiş ve bu durumun cihat yanlısı grubun Gana'nın kuzeyine yayılmasına yol açabileceğine değinilmişti.

Habere göre, Amerikalı ve Ganalı yetkililer, bölgeye birkaç kilometre uzaklıkta Burkina Faso'daki sınır köylerinde varlık gösteren CNİM mensuplarının, etnik grupların çatışması üzerinden Gana kuzeyinde etkinlik alanı kurabileceğinden endişeleniyor.

"Gana kuzeyine daha fazla asker gönderilecek"

Gana Savunma Bakanı Dominic Nitiwul, geçen ay Parlamentoda yaptığı bir konuşmada, Mamprusi-Kusasi etnik grupları arasındaki çatışmaya atıfla, "Bawku koridoru boyunca Gana'yı saran terör tehdidi gerçektir." dedi.

Nitiwul ayrıca, 400 askerin bulunduğu Bawku'da "terör tehdidine" karşı 500 asker daha konuşlandırılacağını da sözlerine ekledi.

ABD: CNİM Burkina Faso'nun yüzde 40'ını kontrol ediyor

CNİM mensuplarının, geçen yıl Burkina Faso'da bin 470 saldırı düzenlediği düşünülüyor. Bu sayı, 2021 yılına kıyasla yüzde 26'lık bir artışı temsil ediyor.

ABD, CNİM'in Burkina Faso topraklarının yüzde 40'ını kontrol ettiğini tahmin ediyor. CNİM'nin ayrıca Gine Körfezi'ne yönelerek Togo, Benin ve Fildişi Sahili'nde ordu güçlerine saldırılar gerçekleştirdiği biliniyor.

ABD'nin Gana'yı saran çatışmaların Gine Körfezi ülkesine sıçramasından endişe ettiği de belirtiliyor. Gana'nın 34 milyonluk nüfusunun çoğunluğunun Hristiyan olduğu, azınlıkta olan Müslümanların ise ülkenin kuzeyindeki kıt kaynaklara sahip bölgelerde yaşadığı biliniyor.

WSJ'nin haberinde, CNİM'in Gana'ya genişlemesinin, El Kaide'nin nihayetinde Atlantik limanları üzerinden yapılan ticaretten elde edilen gelire erişim sağlamasına yol açabileceği ifade ediliyordu.

"Gana ve komşu ülkeler cihat yanlısı gruplara karşı istihbarat iş birliği yürütüyor"

ABD, mevcut süreçte Batı Afrika'da yayılan cihat yanlısı gruplara karşı Gana dahil çok sayıda Afrika ülkesinin ordu güçlerine geniş kapsamlı askeri eğitim veriyor.

Gana özel kuvvetlerinden Albay Richard Mensah, ülkesinin ve etrafı sarılan komşu ülkelerinin cihat yanlısı grupların faaliyetleri üzerine istihbarat paylaşımı yaptığını ve tartışmalı sınır bölgelerinde ortak devriye faaliyetleri yürütülmesi konusunda anlaşmaya vardığını söylüyor.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.