ABD, El Kaide'nin Gana'da etkinlik alanı kurmasından endişeli

ABD, El Kaide'nin Gana'da etkinlik alanı kurmasından endişeli

ABD, Batı Afrika'da varlığını artıran cihat yanlısı grupların Gine Körfezi'ne kıyısı bulunan Gana'ya genişlemesinden endişe duyuyor.

ABD, El Kaide'nin Batı Afrika'da denize kıyısı olan ülkelerde varlık göstermesinden oldukça endişeli.

Wall Street Journal'in (WSJ) haberine göre, Burkina Faso'daki varlığını önemli derecede artıran El Kaide'nin Batı Afrika kolu Cemaat Nusret el İslam vel Müslimin (CNİM), ülkenin güney sınırında oldukça aktif ve bu durum cihat yanlısı grubun Gana'nın kuzeyine sızmasına yol açabilir.

Habere göre, Gana kuzeyindeki Bawku bölgesinde Müslüman etnik grup Mamprusiler ile Kusasi etnik grubu arasında silahlı çatışmalar yaşanıyor.

ABD'nin göreceli olarak istikrarlı, refah seviyesi yüksek müttefiki ve bölgede etkin bir güç olarak adlandırılan Gana'nın kuzeyindeki Bawku kentinde, Mamprusiler ile Kusasiler arasında kimin kentte söz sahibi olacağına dair 65 yıldır süren çatışmalar, son dönemde oldukça şiddetlenmiş durumda.

Amerikalı ve Ganalı yetkililer ise, bölgeye birkaç kilometre uzaklıkta Burkina Faso'daki sınır köylerinde varlık gösteren CNİM mensuplarının, etnik grupların çatışması üzerinden Gana kuzeyinde etkinlik alanı kurabileceğinden endişeleniyor.

"Gana kuzeyine daha fazla asker gönderilecek"

Gana Savunma Bakanı Dominic Nitiwul, geçen ay Parlamentoda yaptığı bir konuşmada, Mamprusi-Kusasi etnik grupları arasındaki çatışmaya atıfla, "Bawku koridoru boyunca Gana'yı saran terör tehdidi gerçektir." dedi.

Nitiwul ayrıca, 400 askerin bulunduğu Bawku'da "terör tehdidine" karşı 500 asker daha konuşlandırılacağını da sözlerine ekledi.

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, bugün Gana'ya bir ziyaret gerçekleştiriyor. Harris'in söz konusu ziyarette "terör tehdidinin" bertaraf edilmesi için Gana'ya güvenlik yardımı ilan etmesi bekleniyor.

ABD: CNİM Burkina Faso'nun yüzde 40'ını kontrol ediyor

CNİM mensuplarının, geçen yıl Burkina Faso'da bin 470 saldırı düzenlediği düşünülüyor. Bu sayı, 2021 yılına kıyasla yüzde 26'lık bir artışı temsil ediyor.

ABD, CNİM'in Burkina Faso topraklarının yüzde 40'ını kontrol ettiğini tahmin ediyor. CNİM'nin ayrıca Gine Körfezi'ne yönelerek Togo, Benin ve Fildişi Sahili'nde ordu güçlerine saldırılar gerçekleştirdiği biliniyor.

ABD'nin Gana'yı saran çatışmaların Gine Körfezi ülkesine sıçramasından endişe ettiği de belirtiliyor. Gana'nın 34 milyonluk nüfusunun çoğunluğunun Hristiyan olduğu, azınlıkta olan Müslümanların ise ülkenin kuzeyindeki kıt kaynaklara sahip bölgelerde yaşadığı biliniyor.

WSJ'nin haberinde, CNİM'in Gana'ya genişlemesinin, El Kaide'nin nihayetinde Atlantik limanları üzerinden yapılan ticaretten elde edilen gelire erişim sağlamasına yol açabileceği ifade ediliyor.

"Gana ve komşu ülkeler cihat yanlısı gruplara karşı istihbarat iş birliği yürütüyor"

ABD, mevcut süreçte Batı Afrika'da yayılan cihat yanlısı gruplara karşı Gana dahil çok sayıda Afrika ülkesinin ordu güçlerine geniş kapsamlı askeri eğitim veriyor.

Gana özel kuvvetlerinden Albay Richard Mensah, ülkesinin ve etrafı sarılan komşu ülkelerinin cihat yanlısı grupların faaliyetleri üzerine istihbarat paylaşımı yaptığını ve tartışmalı sınır bölgelerinde ortak devriye faaliyetleri yürütülmesi konusunda anlaşmaya vardığını söylüyor.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.