Analiz | Burkina Faso'da cunta Fransa'nın ardından Rusya ile mi anlaşacak?

Analiz | Burkina Faso'da cunta Fransa'nın ardından Rusya ile mi anlaşacak?

Burkina Faso cuntasının Fransa ile arayı bozmasının ardından Rusya ve Wagner ile yakınlaşabileceği değerlendiriliyor.

Burkina Faso cuntasının ülkedeki Fransız askeri varlığını sona erdirmesinin ardından, işaretler cuntanın Wagner ve Rusya ile yakınlaşmaya başlıyor olabileceğini gösteriyor.

AP'de yer alan analize göre, bu işaretlerden biri, Burkina Faso yönetiminin şubat ayında madenlerden 30 milyon dolar değerinde altının "kamu ihtiyacı" için verilmesini talep etmesiydi.

Ne amaçla kullanıldığı belirsiz olan altınların, halihazırda Mali ve Orta Afrika Cumhuriyeti'nde varlık gösteren Wagner'le anlaşmak için kullanılabileceğinden şüpheleniliyor.

Eski CIA yetkilisi ve Afrika üzerine çalışmalar yürüten risk danışmanlığı şirketi 14 North Strategies Başkanı William Linder, "Burkinalıların Fransızları kovması ve Ruslarla yakınlaşmaya başlaması sonrası altının satın alınmasını talep etmesi tesadüf olabilir." dedi.

Linder "Yine de yatırımcılar, cuntanın mevcut anlaşmaları iptal edeceğinden ve Ruslara ödeme yapmak için madencileri dezavantaja düşüreceğinden endişeleniyor." ifadelerini kullandı.

Cuntayı destekleyen Save Burkina Genel Müdürlüğü Sekreteri Mamadou Draba, "Burkina Faso'nun hükümeti Wagner paralı askerleriyle anlaştığını reddettiğini ancak hükümetin, Rus askeri uzmanların Rusya'dan son dönemde satın alınan ekipmanların nasıl kullanılacağı konusunda askerleri eğitmeleri üzerine ülkeye gelmesini beklediğini" söyledi.

"Biz, Burkina ve Rusya arasındaki ikili iş birliği sebebiyle adamlarımızı eğitecek insanlar göndermelerini Rus hükümetinden istedik." diyen Draba, Rus askeri uzmanların Burkinalı askerlere silahlar, askeri tekniklerin yanı sıra askeri kültür hakkında eğitim vereceğini de sözlerine ekledi.

Sınırötesi Organize Suçlara Karşı Küresel Girişim tarafından yer alan bir raporda, "Rusya ve bazı Afrika ülkeleri arasındaki silah satışları ve ikili askeri iş birliği anlaşmaları, bazı durumlarda Wagner paralı askerlerinin konuşlandırılmasında öncü olmuştur." denilmişti.

Gözlemciler, Afrika ülkelerinin Wagner savaşçılarını genellike Rus askeri uzmanlar olarak adlandırdığını söylüyor.

Burkina Faso'da 2022'de meydana gelen ikinci darbeyle birlikte, Fransa karşıtlığı yükselirken buna eş zamanlı olarak ülke içinde Rusya'ya yönelik desteğin arttığı görüldü.

Birleşmiş Milletler'e bağlı paralı askerler üzerine araştırmalar yapan çalışma grubunda görevli Sorcha MacLeod, Fransa'yla ilişkilerin bozulması ve Rusya'ya desteğin, Afrika ülkeleri arasında bir domino etkisi oluşturduğuna değinerek, bu örneklerin OAC ve Mali'de görüldüğüne dikkati çekti.

MacLeod, daha önce Burkina Faso'da bulunan Fransa askerinin çekilmesiyle bir boşluk oluştuğunu ve Rusya'nın Afrika üzerinde emperyalist hırsının olduğunu dile getirdi. MacLeod, bu durumun bölge için istikrar bozucu olduğunu söyledi.

Burkina Faso cuntası Fransa ile bir sorunu olmadığını ve cihat yanlısı gruplara karşı askeri ortaklarını çeşitlendirmeyi istediğini açıklamıştı. Bu askeri partnerin Rusya olabileceği düşünülüyor.

Askeri cunta ayrıca Wagner'le anlaşma yapmaya dair planlarının olmadığını, bunun yerine cihat yanlısı gruplara karşı mücadelede sivilleri silah altına aldığı milis gücüyle ülkeyi güvenli hale getirmeye çalıştığını duyurmuştu.

Cunta lideri İbrahim Traore, şubat ayında "Bizim halihazırda kendi Wagnerlerimiz var. Silah altına aldığımız sivil gönüllüler bizim için ilk Wagnerlerdir." demişti.

Ancak Burkina Faso halkı için bu açıklamalar avutucu değil. Wagner gibi silah altına alınan sivil milisler de cihat yanlısı gruplarla çalıştıkları iddiasıyla sivilleri yargısız infaz etmekle ve kaçırmakla suçlanıyor.

Dahası Burkina Faso askerlerinin yanı sıra silahlı milislerin de yer aldığı bir olayda, ülkenin kuzeyinde bulunan bir askeri üste çok sayıda çocuğun katledildiği ortaya çıkmıştı.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.