Burkina Faso'da Müslüman sivilleri hedef alan saldırılar sürüyor

Burkina Faso'da Müslüman sivilleri hedef alan saldırılar sürüyor

Burkina Faso'da ordu ve silahlı milislerin özellikle Müslüman Fulani etnik grubuna bağlı sivillere yönelik saldırıları artırdığı gözlemleniyor.

Burkina Faso ordusuna ait bir askeri üste, ordu ve silah altına alınan cunta tarafından desteklenen sivil güçlerin çok sayıda çocuğu 'misilleme amaçlı' öldürdüğü ortaya çıktı.

Fransız gazeteciler Alexandre Horn, Célian Macé ve Matteo Maillard, Burkina Faso ordusunun üssünde gerçekleşen katliamla ilgili olarak bir ay süren ortak araştırmayı yayımladı.

Sosyal medya platformlarında 14 Şubat'ta dolaşıma sokulan bir görüntüde, Burkina Faso ordusuna ait askeri bir yerleşkede, vurularak öldürülen 7 çocuğun cesedi görülüyor.

En az 1 Burkina Faso askerinin dahil olduğu olayda, askerin cesetlerden birinin kafasını taşla ezdiği görülüyor.

burkina.jpg

Yayımlanan araştırmaya göre katliam, Ouahigouya kentinin kuzeyindeki Burkina Faso ordusuna ait bir askeri kışlada gerçekleşti.

Aktarılanlara göre, bölge sakinleri, 13 Şubat'ta Burkina Faso'da askeri cuntanın desteklediği silah altına alınan milislerin, bir saldırıya misilleme olarak Fulani etnik grubuna mensup sivilleri katlettiğini belirtiyor.

Olayın gerçekleştiği ve Müslüman Fulanilerin çoğunluğu oluşturduğu bölgede, farklı tarihlerde elde edilen uydu görüntülerinde de yayımlanan videolarda yer alan kamyonetler görülebiliyor.

Askeri bir kışlada yaşandığı doğrulanan katliamı, askeri üniformalar ve diğer verilerden yola çıkarak Burkina Faso ordusu ve silahlı milislerin gerçekleştirdiği anlaşılıyor.

"Burkina Faso'da etnik çatışmaları şiddetlendirme çabaları"

Burkina Faso'daki askeri cunta yönetimine bağlı silahlı milis güçler, halihazırda etnik çatışmaları körüklemekle suçlanıyor.

Ülkedeki insan hakları örgütlerinden Cezasızlığa ve Toplulukların Yaftalanmasına Karşı Kolektif (CISC), birçok kez cuntaya bağlı güçleri etnik Fulanileri ve diğer sivilleri öldürdüğünü ve işkence ettiğini ortaya çıkarmıştı.

Cuntayı, sivilleri yargısız infaz etmekle ve işkenceyle itham eden insan hakları örgütü, daha önce öldürülen sivillerin çoğusunun Müslüman Fulani etnik grubundan olduğunu vurgulamıştı.

Aralık 2019 yılında kurulan Anavatan Savunma Gönüllüleri (VDP), silah altına alınan sivillerden oluşuyor. VDP güçleri Burkina Faso ordusuyla ortak operasyonlara imza atmadan önce iki haftalık bir askeri eğitimden geçiyor.

Cunta yönetimi tarafından silahlandırılan sivillerin oluşturduğu silahlı milis grubunun, Müslüman Fulanilere yönelik saldırıları rutin hale getirdiği düşünülüyor.

"Darbeden sonra Müslümanlara yönelik saldırılar arttı"

Yerel insan hakları örgütlerine göre, Burkina Faso'da eylül ayında gerçekleşen darbenin ardından Müslüman Fulanilere yönelik saldırılar ve baskılar arttı.

Raporlara göre Ekim 2022 - Ocak 2023 tarihleri arasında Müslüman Fulanilere karşı 250 yargısız infaz gerçekleştirildi. Bu sayının, daha önceki aylarda elde edilen verilere göre büyük ölçekte arttığı ifade edildi.

Öte yandan cihat yanlısı gruplara katıldıkları iddiasıyla Müslüman Fulanilere karşı ayrımcılık yapıldığı belirtiliyor.

Silah altına alınan milislere övgü

Cunta lideri Yüzbaşı Traore, yeni yıl konuşmasında sergiledikleri 'vatanseverlikten' ötürü silah altına aldığı milisleri övmüştü.

Traore, milisleri övse de Burkina Faso'da birçok kişi, milislerin sivilleri toplu şekilde infaz ettiğini savunuyor.

Batı Afrika ülkesi Burkina Faso'da Müslümanlara yönelik yargısız infazların son aylarda oldukça artmış olması dikkat çekiyor.

Öte yandan Burkina Faso ordusunun ülkenin özellikle kuzey kesiminde cihat yanlısı gruplara yönelik düzenlediğini belirttiği saldırılarda sivilleri de hedef aldığı biliniyor.

Raporlara geçen son saldırıda ordu güçlerinin, 9 Aralık günü köyün çarşısına düzenlendiği ifade edilen baskında onlarca sivilin öldürüldüğü belirtilmişti. Bölge kaynakları, ölü sayısının 60 ila 100 arasında olduğunu dile getirmişti.

Burkina Faso ordusu kasım ayında ise ülkenin kuzeyindeki Cibo bölgesinde bulunan askeri üsse 10 kilometre uzaklıktaki dört köye topçu bombardımanı gerçekleştirmekle suçlanmıştı.

Yerel kaynaklar, söz konusu bombardımanda 40'tan fazla sivilin öldüğünü açıklamıştı.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.