ABD Dışişleri Bakanı Blinken'ın Orta Doğu turu başladı

ABD Dışişleri Bakanı Blinken'ın Orta Doğu turu başladı

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Orta Doğu turu kapsamında Mısır, İsrail ve Filistin'i ziyaret edecek.

(Fotoğraf: Twitter/Antony Blinken)

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Orta Doğu turuna başladı. Blinken, Mısır, İsrail ve Filistin'de 31 Ocak'a kadar temaslarda bulunacak.

Blinken gezisinin ilk durağı Mısır.

Amerika'nın Sesi'nin haberine göre, yeni haftanın ilk gününde ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es Sisi ve Dışişleri Bakanı Semih Şükrü ile görüşecek.

Blinken’ın ziyareti bölgede gerilimin arttığı bir döneme denk geliyor.

İsrail’de aşırı sağcı iktidar iş başında ve ülkedeki yargı reformu planları İsrailliler tarafından demokrasiye zarar vereceği gerekçesiyle haftalardır protesto ediliyor.

Dışişleri Bakanlığı’nın Orta Doğu konusundaki en üst düzey diplomatı Barbara Leaf, Blinken'ın konuyla ilgili hem hükümet yetkililerini hem de hükümet dışından isimleri dinleyeceğini belirtti.

İsrail’deki görüşmelerinde Blinken’ın soğukkanlı olunması çağrısı yapması ve Washington’ın iki devletli çözüme bir kez daha vurgu yapması bekleniyor.

Blinken’ın İsrail’deki temaslarında Ukrayna’daki savaş ve İran’ın nükleer programı da gündemde olacak.

Blinken, İsrail temaslarının ardından Batı Şeria’ya geçerek Filistin Yönetimi Lideri Mahmud Abbas'la diğer Filistinli yetkililerle görüşecek ve sivil toplum örgütü temsilcileriyle bir araya gelecek.

Blinken’ın Kahire’deki temaslarında Leaf’ın açıklamasına göre Sudan, Libya gibi bölgesel konularda işbirliğinin yanı sıra iki ülke arasındaki stratejik ortaklık güçlendirilecek.

Blinken’ın görüşmelerde Mısır’daki insan hakları konusunu da gündeme getirmesi bekleniyor.

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.