ABD Dışişleri Bakanı Blinken İsrail ve Filistin'i ziyaret edecek

ABD Dışişleri Bakanı Blinken İsrail ve Filistin'i ziyaret edecek

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın 29-31 Ocak arasında İsrail ve Filistin'e yapacağı ziyarette taraflarla güvenlik durumunu ve iki devletli çözüm hedefini ele alacağı bildirildi.

(Fotoğraf: Twitter/@SecBlinken)

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, 29-31 Ocak arasında Mısır, İsrail ve Batı Şeria'yı ziyaret edecek.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Blinken, temaslarında Rusya'nın Ukrayna işgali, İran, İsrail-Filistin ilişkileri ve İsrail-Filistin çatışmasında iki devletli çözüm hedefinin korunması konularını ele alacak.

Amerika'nın Sesi'nin haberine göre, Blinken, 29-30 Ocak arasında Kahire'de Cumhurbaşkanı Abdulfettah es Sisi, Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükrü ve üst düzey Mısırlı yetkililerle ABD-Mısır stratejik ortaklığını ilerletme, Libya'daki seçimlere ve Sudan liderliğindeki siyasi sürece destek aracılığıyla bölgede barışı ve güvenliği destekleme konularını ele alacak.

Antony Blinken 30-31 Ocak tarihlerinde Kudüs ve Ramallah'a giderek İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Dışişleri Bakanı Eli Cohen ile ABD'nin özellikle "İran'dan gelen tehditler karşısında İsrail güvenliğine desteğini" görüşecek.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, işgal altındaki Batı Şeria'da Filistin yönetimi lideri Mahmud Abbas'la ve üst düzey Filistin yönetimi yetkilileriyle bir araya gelerek İsrail-Filistin ilişkilerini, iki devletli çözümün önemini, Filistin halkı ve liderliği ile ABD arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesini ele alacak.

ABD Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada Blinken'in çok sayıda can kaybına neden olan şiddet döngüsüne son vermek için tarafların gerilimi azaltacak acil adımlar atması gerektiğinin altını çizeceği belirtildi.

Açıklamaya göre Blinken, Kudüs'teki Haremüşşerif'in tarihi statükosunun korunmasının önemini de görüşecek.

Blinken'in ziyareti sırasında ayrıca insan hakları ve sivil topluma destek amacıyla sivil toplum temsilcileriyle de biraraya geleceği belirtildi.

ABD Blinken'ın ziyareti öncesinde kaygılı

Amerikalı bir yetkili, ABD'nin Blinken'in Orta Doğu ziyareti öncesinde İsrail-Filistin arasındaki güvenlik durumunun kötüleşmesinden endişe duyduğunu söyledi.

Dışişleri Bakanlığının Orta Doğu politikalarından sorumlu müsteşar yardımcısı Barbara Leaf, sivil ölümlerin üzüntü verici olduğunu belirtti.

Leaf, "Tabii güvenlik anlamında işlerin kötüleşmesi potansiyeli var" diyerek ABD'nin İsrail Büyükelçisi Thomas Nides'in yanı sıra İsrailli ve Filistinli yetkililerle birçok kez konuştuğunu kaydetti.

Blinken'in ziyareti, Netanyahu'nun yeni sağcı hükümetinin Kasım ayındaki seçimlerden sonra iktidara gelmesinden bu yana ilk olacak.

İsrail'in yeni hükümeti bazı koalisyon üyelerinin Filistin devletine karşı çıkması ve diğer katı görüşleri nedeniyle yurtiçi ve yurtdışında kaygıya neden oluyor.

Geçen hafta da Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan İsrail'i ziyaret etmişti. Sullivan burada Ukrayna'daki savaşı ve İran'ın Rus işgaline insansız hava araçlarıyla desteğinden duyulan kaygıyı görüşmüştü.

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.