ABD doğruladı: Fidan ve Blinken Londra'da görüşecek

ABD doğruladı: Fidan ve Blinken Londra'da görüşecek

ABD, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Amerikan mevkidaşı Antony Blinken'ın İngiltere'de bir araya geleceğini doğruladı.

ABD, Ukrayna İyileştirme Konferansı için Londra’da bulunan Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile görüşeceğini doğruladı. ABD Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasına göre Blinken ve Fidan Türkiye saati ile 15.30’da bir araya gelecek.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nin internet sitesinde paylaşılan Blinken’ın Londra temasları yerel saatle sabah 9.00’da Ukrayna İyileştirme Konferansı'nın açılış oturumu ile başlayacak.

Blinken daha sonra gün içinde Ukrayna Başbakanı Denis Şmihal ile biraraya gelecek. Öğlen 12.00’de de Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna, Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, Japonya Dışişleri Bakanı Yoshimasa Hayashi ve İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly ile basına kapalı bir toplantı gerçekleştirecek.

Dışişleri seviyesinde ilk görüşme

Blinken’ın Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile görüşmesi ise yerel saatle 13.30’da (TSİ 15.30) planlanıyor. ABD Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasına göre görüşme öncesi basının görüntü almasına da izin verilecek.

Görüşme, Hakan Fidan’ın Dışişleri Bakanlığı görevine getirilmesinden sonra yapılacak ilk yüz yüze temas olacak. İki bakan, 8 Haziran’da telefonda görüşmüş; ABD Dışişleri Bakanlığı, Blinken’ın bu görüşmede Fidan’ı yeni görevi için tebrik ettiğini açıklamıştı.

Açıklamada, ‘’Bakan Blinken ve Dışişleri Bakanı Fidan, bölgesel meseleleri ve savunma alanındaki köklü işbirliğimiz dahil, ABD-Türkiye ikili ilişkilerinin önemini ele almıştır. İki bakan, NATO’daki birliğin önemine de dikkat çekmiştir. Bakan Blinken, İsveç’in mümkün olan en kısa süre içinde NATO ittifakına katılmasına duyulan ihtiyaca vurgu yapmıştır. Bakan Blinken, Türkiye’nin koordinasyonunda yürütülen Karadeniz Tahıl Girişim’inin önemini de yinelemiştir’’ denilmişti.

Fidan ile Blinken’ın Londra’da yapılacak Ukrayna konferansı çerçevesinde görüşeceği ilk olarak haber sitesi Al-Monitor’da yer almıştı.

Diplomatik kaynaklara dayandırılan haberde, görüşmenin ana gündemini Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliğine devam eden itirazının oluşturacağı kaydedilmişti.

İsveç’in NATO üyeliğine Türkiye’nin yanısıra Macaristan da henüz onay vermedi. ABD ve Batı ülkeleri 11-12 Temmuz’da Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta yapılacak NATO zirvesi öncesi, Türkiye’den İsveç’in NATO üyeliğine onay vermesini bekliyor.

Ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsveç’in NATO üyeliğine, Türkiye’nin "terör örgütleri" konusundaki kaygılarını gideremediği ve terör örgütü üyelerini Ankara’ya iade etmeyi reddettiği gerekçeleriyle karşı çıkmayı sürdürüyor.

VOA Türkçe’nin edindiği bilgilere göre Erdoğan’ın kararı doğrultusunda 11-12 Temmuz’daki NATO Zirvesi öncesinde, TBMM’ye İsveç’in ittifaka üyeliğiyle ilgili yasa teklifi sunulması beklenmiyor. Dolayısıyla TBMM’de yaz tatili süreci de dikkate alındığında, İsveç konusunda atılacak adımlar 1 Ekim sonrasına kalabilir.

Kaynak: VOA Türkçe

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.