ABD neden Usame bin Ladin'in oğlunu hedef aldı?

ABD neden Usame bin Ladin'in oğlunu hedef aldı?

ABD Başkanı Donald Trump, CIA'in kendisine verdiği terör listesinde alt sıralarda olmasına rağmen soyadı bilinen biri olduğu için Usame bin Ladin'in oğlu Hamza bin Ladin'e öncelik verilmesini istemiş.

ABD’de yayın yapan NBC News ağının haberine göre, ABD Başkanı Donald Trump’ın, Merkezi İstihbarat Teşkilatı’ndan (CIA) Usame bin Ladin’in oğlunun öldürülmesine öncelik verilmesini talep etti.

CIA’nın listesinde öncelikli olan başka isimlerin bulunduğunun belirtildiği haberde, Hamza bin Ladin’in adının örgütle birlikte anılmasının, Trump’ın bu talimatı vermesinde etkili olduğu ifade edildi.

Hamza bin Ladin, geçtiğimiz yıl Eylül ayında Afganistan-Pakistan sınır bölgesinde düzenlenen ABD operasyonunda öldürülmüştü.

Habere göre istihbarat yetkilileri Trump'a ABD ve küresel güvenliği tehdit eden çok sayıda teröristin isimlerinin yer aldığı bir liste gösterdi. Söz konusu listede yer alan isimlerden biri de El Kaide’nin mevcut lideri Eymen ez Zevahiri’ydi. Ancak Trump, CIA’dan buna rağmen Hamza bin Ladin’e öncelik vermesini talep etti.

Eski CIA yetkililerinden biri Trump’ın kendilerine, “Bu kişileri daha önce hiç duymadım. Hamza bin Ladin ne olacak?” dediğini söyledi.

Eski CIA görevlisi Douglas London, Just Security isimli internet sitesinde yayınlanan makalesinde, Trump’ın Hamza bin Ladin’in öldürülmesi konusunda aşırı istekli olduğuna dikkati çekti. London, CIA’nın Trump’ın bu aşırı istekliliğinin “bin Ladin” isminden kaynaklandığının farkında olduğunu ifade etti.

London makalesinde ayrıca, “CIA’nın değerlendirmelerine göre Zevahiri’nin eylemleri daha büyük tehlike teşkil etmesi ve Hamza bin Ladin’in El Kaide liderliği çizgisinde olma ihtimalinin bulunmamasına rağmen ABD Başkanı bu konuda farklı düşüncelere sahipti. Hamza hakkındaki tüm yeniliklerden haberdar olunması ve tasfiyesi konusunda hızlı davranılmasını talep etti” ifadelerine yer verdi.

Trump, geçtiğimiz Eylül ayında yaptığı açıklamada, Hamza bin Ladin’in Afganistan-Pakistan sınırında gerçekleştirilen "terörle mücadele" operasyonları kapsamında öldürüldüğünü duyurmuştu.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, “Hamza bin Ladin’in öldürülmesi, El Kaide’yi sadece önemli liderlik yeteneklerinden ve Usame Bin Ladin’e olan sembolik bağlardan yoksun bırakmıyor, aynı zamanda örgütün önemli operasyonel faaliyetlerini zayıflatıyor. Hamza bin Ladin çeşitli terör gruplarıyla planlama yapmak ve anlaşmaktan sorumluydu" ifadelerine yer verildi.

Uzmanlar, Hamza bin Ladin’in ABD’lilere yönelik saldırıları teşvik ettiği konusunda görüş birliğine sahip, fakat büyük bir tehdit oluşturmadığına ve daha büyük tehdit oluşturan isimlerin olduğuna dikkat çekiyorlar.

Öte yandan ABD yönetimindeki üst düzey bir yetkili TheHill gazetesine yaptığı açıklamada, “Başkan’ın en büyük önceliği ABD halkını güvende tutmaktır. Trump yönetimi, aralarında Hamza bin Ladin,  Ebubekir el-Bağdadi, Kasım Süleymani ve Kasım er-Rimi’nin de bulunduğu dünyanın en tehlikeli teröristlerini başarıyla hedef aldı. Bu durum, bu yönetimin terörizme karşı bir yenilmezliğe sahip olduğunu gösteriyor” dedi.

Trump geçtiğimiz Ekim ayında IŞİD lideri Ebubekir el-Bağdadi’nin, bu ay ise Yemen’de gerçekleştirilen operasyonda El Kaide’nin Arap Yarımadası lideri Kasım er-Rimi’nin öldürülmesi yönünde talimat vermişti. Bağdadi ve Rimi, CIA listelerinde iki önemli hedefti.

ABD Başkanı Trump, geçtiğimiz ay ise İran Devrim Muhafızları'na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin hedef alındığı bir suikasta onay vermişti.

facebanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.