Trump: Süleymani'yi ABD ile İran arasındaki savaşı durdurmak için vurduk

Trump: Süleymani'yi ABD ile İran arasındaki savaşı durdurmak için vurduk

Beyaz Saray'da basın mensuplarına konuşan Başkan Trump ayrıca 'Biz bu adımı bir savaş başlatmak için değil, bir savaşı durdurmak için attık' ifadelerini kullandı.

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, Bağdat operasyonuyla ilgili olarak "İran'da rejim değişikliği peşinde değiliz, Ancak İran rejiminin bölgedeki vekalet savaşları derhal sona ermelidir" dedi.

Beyaz Saray'da basın mensuplarına konuşan Başkan Trump ayrıca 'Biz bu adımı bir savaş başlatmak için değil, bir savaşı durdurmak için attık' ifadelerini kullandı.

Trump, Bağdat Havaalanı yakınında dün İran Devrim Muhafızları Ordusuna bağlı Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis'in ölümüyle sonuçlanan operasyona ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Irak'taki ABD Büyükelçiliğine gerçekleştirilen saldırıyı anımsatan Trump, "Tüm diplomatlarımızı, personelimizi ve müttefiklerimizi korumak için her şeyi yapacağız. Eğer onlara zarar verirseniz sizi bulur ve yok ederiz." dedi.

Açıklamasında ayrıca "Süleymani'nin terör dönemi sona ermiştir. O daha önce ortadan kaldırılmalıydı, bu yapılsaydı birçok hayat kurtarılabilirdi" ifadesini kullanan Trump, "Dünyanın herhangi bir yerinde bir Amerikalı hedef alınırsa orada gerekli tüm adımları atmak üzere hazır durumdayız, özellikle de İran söz konusu olduğunda" şeklinde konuştu.

Trump gün içinde de Süleymani'nin öldürülmesini ilişkin twitter üzerinden birçok paylaşım yaptı.

'Süleymani milyonlarca insanın ölümünden doğrudan ve dolaylı olarak sorumluydu'

Süleymani'nin son zamanlarda, Irak'taki protestocular dahil, milyonlarca kişinin ölümünden sorumlu olduğuna işaret eden Trump, şu ifadeleri kullandı.

"General Kasım Süleymani, zaman içerisinde binlerce Amerikalıyı öldürdü veya ağır şekilde yaraladı. Birçoğunu da öldürmeyi planlıyordu ama yakalandı. Son zamanlarda çok sayıda İranlı protestocular da dahil olmak üzere milyonlarca insanın ölümünden doğrudan ve dolaylı olarak sorumluydu."

ABD Başkanı bir twettinde, "Yıllar önce yok edilmeliydi" ifadesini kullandı.

Trump, İran içinde ve dışında Süleymani'den nefret edildiğini ancak Tahran yönetiminin bunu kabul etmediğini savunarak, "İran halkı, Dünya'ya inandırmaya çalıştıkları gibi liderleri kadar üzgün değil. Yıllar önce yok edilmeliydi." dedi.

Trump daha önce Twitter hesabından yaptığı açıklamada ise "İran hiçbir bir savaş kazanmadı ama hiçbir müzakereyi de kaybetmedi." ifadesini kullandı.

Süleymani'nin öldürülmesi emrini veren Başkan Donald Trump'ın bu iletisiyle İran'a müzakere için açık kapı bıraktığı yorumları yapıldı.

Diğer yandan Trump'ın İran'ın kendileriyle savaşa girmesi halinde bunu kazanamayacağını söylediği şeklinde algılandı.

Trump saldırının gerçekleşmesinin ardından Twitter hesabından yorumsuz bir ABD bayrağı paylaşmıştı.

Ancak ülkede 3 gün ulusal yas ilan eden İran Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney, ABD saldırısının intikamının alınacağını söylemiş, ABD güçlerine sert karşılık verileceğini belirtmişti.

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.