ABD ve Ukrayna Genelkurmay Başkanları ilk kez görüştü

ABD ve Ukrayna Genelkurmay Başkanları ilk kez görüştü

ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley Ukraynalı mevkidaşı Valerii Zaluzhnyi ile ilk kez bir araya geldi.

ABD'nin en üst düzey askeri yetkilisi Genelkurmay Başkanı Mark Milley, Ukrayna Genelkurmay Başkanı ile ilk kez yüz yüze biraraya geldi. Görüşme, Polonya’da Ukrayna sınırına yakın bir bölgede yapıldı

Rusya'nın Ukrayna işgali birinci yılına yaklaşırken kritik bir zamana denk gelen yüz yüze görüşme, iki ordu arasında artan bağları ortaya koyuyor.

ABD Genelkurmay Başkanı Milley, Ukrayna Genelkurmay Başkanı Valerii Zaluzhnyi ile Polonya'nın güneydoğusunda yeri gizli tutulan bir bölgede biraraya geldi.

İki askeri lider, geçtiğimiz yıl boyunca sık sık Ukrayna'nın askeri ihtiyaçları ve savaşın durumu hakkında konuşmuş ancak yüz yüze hiç görüşmemişlerdi.

Toplantı uluslararası toplumun, ABD'nin Ukrayna askerlerine eğitimleri arttırması; ABD, Avrupa ülkeleri ve diğer ülkelerden oluşan bir koalisyonun Ukrayna'ya Patriot füze bataryası, tank, arttırılmış hava savunma sistemleri ve diğer silahları sağlaması dahil Ukrayna'ya askeri yardımı arttırdığı bir dönemde geldi.

Bu günlerde savaşta da hassas bir dönemden geçiliyor. Ukrayna birlikleri, binlerce paralı askerden oluşan Wagner Grubu’nun desteklediği Rus güçlerinin doğudaki Donetsk'e yaptığı şiddetli saldırılarla karşı karşıya. Rus güçleri son aylarda yaşadıkları bir dizi savaş yenilgisinden sonra gidişatı değiştirmeye çalışıyor.

Gazeteciler toplantıda Milley'e eşlik etmedi ve ordu tarafından belirlenen koşullara uyarak Polonya'nın güneydoğusundaki askeri üssün hangisi olduğunu açıklamama şartını kabul etti.

Milley'nin sözcüsü Albay Dave Butler, Zaluzhnyi'nin bu hafta NATO ve diğer ülkelerin savunma bakanlarının yapacakları toplantı için Brüksel'e gitme ihtimali olduğunu ancak Pazartesi günü bu ihtimal ortadan kalkınca iki Genelkurmay Başkanı'nın hemen sınıra yakın Polonya'da buluşmaya karar verdiklerini söyledi.

ABD'nin bazı önde gelen siyasi liderleri Ukrayna'yı ziyaret etti. Ancak Biden yönetimi, Kiev'deki büyükelçiliğe bağlı olanlar dışında hiçbir üniformalı askeri personelin Ukrayna'ya gitmeyeceğini açıkça belirtmişti. Butler yalnızca Milley ve altı kıdemli çalışanından oluşan küçük bir grubun Polonya'daki görüşmeye arabayla gittiklerini söyledi.

Sözcü Butler, iki genelkurmay başkanının görüşmesinin ardından Milley'in Zaluzhnyi'nin endişelerini ve savaşın gidişatına dair bilgileri NATO'nun askeri savunma liderleri toplantısı sırasında gündeme getireceğini söyledi.

Butler, Milley'nin bu görüşme ve düzenli olarak yürütülecek temaslar sayesinde "savaş alanındaki taktik ve operasyonel koşulları ve ordunun bunun için neye ihtiyacı olduğunu tarif edebilecek duruma geleceğini" söyledi.

Milley ABD'nin Almanya'daki Grafenwoehr eğitim alanını ziyaret etti

Milley ayrıca ABD'nin Almanya'daki Grafenwoehr eğitim alanında Ukrayna kuvvetlerine verdiği eğitimi de anlatabilecek.

Dün iki saatlik bir ziyaret sırasında yeni birleşik silah eğitimini ilk kez inceleyen Milley, bunun Ukrayna birliklerini bir saldırı başlatmaya ya da artan Rus saldırılarıyla mücadeleye daha iyi hazırlayacağını söyledi.

600'den fazla Ukrayna askeri, Milley gelmeden sadece bir gün önce kamptaki genişletilmiş eğitim programına başlamıştı.

Savunma liderlerinden bir dizi toplantı

Milley ve diğer savunma liderleri yarın ve Perşembe günleri Brüksel'de toplanmalarının ardından "Ukrayna Temas Grubu" adı verilen grupla Perşembe ve Cuma günleri Almanya'daki Ramstein Hava Üssü'nde biraraya gelecek.

Ukrayna'ya askeri yardımı koordine etmek için çalışan bu grup, Savunma Bakanı Lloyd Austin dahil yaklaşık 50 üst düzey savunma yetkilisinden oluşuyor.

Bu toplantıların, kış aylarındaki zor arazi koşulları ilkbaharda yerini çamurlu yollara ve tarlalara bırakırken, Ukrayna'nın mevcut ve gelecekteki askeri ihtiyaçlarına odaklanması bekleniyor.

Aylar boyunca ele geçirdiği toprakları kaybeden Rusya, son günlerde küçük bir tuz madeni kasabası olan Soledar'ın kontrolunu ele geçirdiğini iddia etmişti.

Ukrayna ise birliklerinin burada hala direndiğini söylüyor. Rus güçlerinin Soledar'ı ele geçirmesi, daha büyük şehir olan Bakhmut'a biraz daha yaklaşmalarına izin verecek.

Son olarak haftasonunda düzenlenen hava saldırılarında Rusya, başkent Kiev'i, kuzeydoğudaki Harkiv kentini ve güneydoğudaki Dnipro'yu vurdu. Dnipro'da bir apartmanın hedef olduğu saldırıda ölü sayısı 44'e yükseldi.

Batılı uzmanlar, Kremlin'in uzun süreli bir savaşa hazırlandığına dair işaretlere dikkat çekiyor ve Rus askeri komuta merkezinin genişletilmiş seferberlik çabalarına hazırlandığını söylüyor.

Kaynak: Amerika'nın Sesi

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.