ABD ve Yunanistan'da Ege'de askeri tatbikat

ABD ve Yunanistan'da Ege'de askeri tatbikat

ABD’nin nükleer uçak gemisi Eisenhower, Girit adası açıklarında Yunan Hava Kuvvetleri ile tatbikat yapmak üzere Süveyş Kanalı’ndan geçerek Akdeniz’e girdi.

Fileleftheros ve Haravgi’nin haberine göre, ABD’nin nükleer uçak gemisi Eisenhower ve eşliğindeki 12 savaş gemisi, Girit adasının güneyinde, Yunan “münhasır ekonomik bölgesi (MEB) sınırında” bulunacak.

Rudaw'ın gazeteden aktardığı habere göre, Yunanistan, ABD’nin bu şekilde hakemlik rolü oynayabileceğini ve Türkiye açısından caydırıcı olmak istediğini değerlendiriyor. Doğu Akdeniz’i yaklaşık iki günde geçecek Eisenhower, Yunan Hava Kuvvetleri ile ortak tatbikat icra edecek.

Tatbikata Girit’deki Suda Hava Üssü’nden kalkacak 4 çift Yunan F-16’sı ve uçak gemisinden havalanacak 4 adet F-18 savaş uçağı iştirak edecek.

Gazete ABD ile Yunanistan’ın ortaklaşa icra edeceği tatbikat için tarih vermezken, Türkiye’nin 18 Ağustos için Navtex ile bağladığı Meis yakınlarındaki deniz bölgesinde Rusya’nın da füze denemesi yapacağını hatırlattı.

Berlin, Washington ve Londra hattında görüşmeler hızlandı

Yunanistan’ da yayın www.protothema.gr haber sitesi de dün okuyucularına duyurduğu haberde Ayasofya ve Meis adası nedeniyle Türkiye ile Yunanistan arasında yaşanan gerginliğin tırmandığını belirtti. 

Almanya ve ABD’nin Türkiye’nin tavırlarını kınadığı bilgisine yer verilen haberde ABD’nin nükleer güce sahip 5600 personeli ve üzerinde 90 savaş uçağı bulunan Eisenhower uçak gemisinin bugün içerisinde Girit Adası önlerine geleceği açıklandı.

12 ABD Savaş gemisi eşliğinde hareket eden Eisenhower Uçak Gemisi'nin Girit Adası’nın güneyinde Yunanistan Hava Kuvvetleri ile yaklaşık on gün sürecek ortak tatbikat yapacağı açıklandı.

Site ayrıca bir yandan tatbikat yapılırken bir yandan da Berlin, Washington ve Londra hattında da Türkiye ve Yunanistan arasındaki gerginliği azaltmak için diplomatik görüşmelerin yoğunlaştığını aktardı.

 “Yunan donanması Kıbrıs’a kadar yayıldı”

Haftalık Simerini gazetesi “Yunan Donanması Kıbrıs’a Kadar Yayıldı” başlıklı haberinde, “Kanaris” isimli fırkateynin, “ihtiyaç olması halinde Kıbrıs’ı savunmak” için 22 Temmuz günü saat 08.00’de Limasol kenti açıklarında seyrettiğini yazdı.

İç sayfasında “Kanaris” fırkateynin bir de fotoğrafına yer veren gazete, “Aynı tavır 22 Temmuz 1974’te de sergilenseydi bugün Kıbrıs’ın yarısı işgal altında olmayacaktı. İşte, istek olursa Kıbrıs uzak değil ve Ankara net caydırıcı cevaplar alır” ifadelerine yer verdi.

facebanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.