ABD'den İran yaptırımlarını delme suçlamasıyla Türk iş adamına yaptırım

ABD'den İran yaptırımlarını delme suçlamasıyla Türk iş adamına yaptırım

Biden yönetimi Türk işadamı Sıtkı Ayan'ı ve şirketlerini, İran Devrim Muhafızları adına petrol satışına aracılık etmek ve kara para aklamak suçlamalarıyla yaptırım listesine aldı.

ABD Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Ayan'ın şirketlerinin İran petrolü için uluslararası satış sözleşmeleri yaptığı, sevkiyatlar ayarladığı ve gelirleri aklamaya yardım ederek İran Devrim Muhafızları'nın bir kolu olan İran Kudüs Gücü adına petrolün kaynağını gizlediği bildirildi.

Amerika'nın Sesi'nin haberine göre, "Ayan milyonlarca dolar değerinde petrolün Çin, Birleşik Arap Emirlikleri ve Avrupa'ya satışı için ticari sözleşmeleri oluşturdu" denilen açıklamada, daha sonra bu gelirlerin Kudüs Gücü'ne aktarıldığı belirtildi.

Ayan'ın oğlu Bahaddin Ayan, ortağı Kasım Öztaş ve iki diğer Türk vatandaşının da merkezi Cebelitarık'ta bulunan ve bu faaliyetler için aracı olarak kullanılan ASB Şirketler Grubu'nun da aralarında olduğu 26 şirketle birlikte, kara listeye alındığı kaydedildi.

Reuters haber ajansı Sıtkı Ayan'a, oğlu Bahaddin Ayan'a ve ortağı Kasım Öztaş'a yorum için ulaşamadı. Ayan'ın ASB Şirketler Grubu ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı da haber ajansının sorularını henüz yanıtlamadı.

ABD Maliye Bakanlığı, yaptırım listesine alınan kişilerin, mal varlıklarını donduruyor ve genellikle Amerikalılar'ın bu kişilerle ticaret yapmasını engelliyor. Listedeki isimlerle ticari ilişkilere girenler de yaptırım riskiyle karşı karşıya kalıyor.

ABD'nin bu hamlesi Türkiye'nin Suriye politikasıyla ilgili anlaşmazlıklar ve Rus hava savunma sistemi S-400 satın alması gibi bir dizi nedenle ilişkilerin gergin olduğu bir döneme denk geldi.

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.