Afganistan yönetiminin Çinli şirketle imzaladığı petrol çıkarma anlaşmasının detayları neler?

Afganistan yönetiminin Çinli şirketle imzaladığı petrol çıkarma anlaşmasının detayları neler?

Afganistan'daki İslam Emirliği yönetimi, Çinli özel bir şirketle ilk petrol çıkarma anlaşmasını imzaladı.

(Fotoğraf: Ariana News)

Afganistan'daki İslam Emirliği yönetiminin Çinli özel bir şirketle imzaladığı anlaşma kapsamında, Çinli şirketin Afganistan'ın kuzeyindeki Saripul vilayetinde bulunan Kaşgar petrol sahasında 4 bin 500 kilometrekarelik bir alanda tahmini olarak 87 milyon varillik bir petrolü çıkarma işlemlerini üstlenmesi bekleniyor.

İslam Emirliği yetkililerinden Abdullah Azzam'ın ifadelerine göre Çinli şirket, söz konusu petrol sahasında çıkarma işlemleri için ilk yıl 150 milyon dolar yatırım sağlayacak. Çinli şirketin önümüzdeki yıllarda yatırım hacmini 540 milyon dolara çıkarması bekleniyor.

Afgan yetkililere göre, anlaşma çerçevesinde başlangıçta çıkarılacak petrolün yüzde 20'lik sermaye payı İslam Emirliği yönetimine devredilecek. Bu oranın kademeli olarak artacak şekilde yüzde 70'lere çıkacağı bildiriliyor.

Anlaşma kapsamında ayrıca Afgan mühendislerin de petrol çıkarma çalışmalarında yer alacağı ifade ediliyor.

Öte yandan yetkililer, anlaşma uyarınca şirketin yasal bir gerekçe olmadan 2 ay boyunca faaliyetleri durdurması halinde yapılan sözleşme otomatik olarak feshedileceğini söylüyor.

Çıkarılacak petrolün Afganistan sınırları içerisinde işleneceği belirtilirken ham petrolün ihraç edilmesine izin verilmeyeceği aktarılıyor.

Anlaşma, ülke ekonomisinin kalkınması için bir dönüm noktası olarak görülüyor.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
2 Yorum