Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, BAE'li mevkidaşıyla Afganistan'ı görüştü

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, BAE'li mevkidaşıyla Afganistan'ı görüştü

Dışişleri Bakanlığı, Bakan Mevlüt Çavuşoğlu'nun Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Şeyh Abdullah bin Zayed El Nahyan'la telefonda görüştüğünü açıkladı.

Bakanlığın bu sabah yaptığı açıklamada görüşmenin dün gerçekleştiği, Afganistan'daki son gelişmeler ve Mescid-i Aksa’da yaşananların gündeme geldiği aktarıldı.

Yazılı açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Sayın Bakanımız ve Bakan Şeyh Abdullah, Taliban'ın kadınların eğitime erişimine yönelik güncel yasağı ile ulusal ve uluslararası sivil toplum ve insani yardım kuruluşlarından dışlanmalarına ilişkin ortak endişeleri ele almışlardır.

“Bakanlar, Kudüs'teki dini mekanların statüsünün ve kudsiyetinin muhafazasının ve bu gibi kabul edilemez eylemlere karşı eşgüdümün artırılmasının önemine dikkat çekmişlerdir.”

Aşırı sağcı İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Ben-Gvir dün Harem-üş Şerif'e girmiş, bu Filistinli Müslümanların tepkisini çekmişti.

Emirates New Agency'nin haberine göre, Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Al Nahyan, "Afganistan'daki son kararın ve daha önce kız çocuklarının ortaöğretime erişiminin geçici olarak durdurulmasının temel insani hakları ihlal ettiğini" söyledi.

"İslam'ın kadınlara büyük önem atfettiğini, ayrıcalıklı bir konum tanıdığını ve haklarını teminat aldığını" dikkati çeken Al Nahyan, "kadın haklarına güvence verilmesi ihtiyacının yanı sıra kadın ve kız çocuklarının hayatın her alanına tam ve eşit bir şekilde katılımının önemini" vurguladı.

Çavuşoğlu ve Al Nahyan ayrıca İsrail'in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir'in Mescid'i Aksa'ya yönelik baskınını kınadıklarını yineledi.

"Kudüs'teki statükoyu korumayı ve bu tür kabul edilemez olaylara karşı koordinasyonun artırılması konusunda mutabık kalan" ikili, "Mescid-i Aksa'ya tam teşekküllü bir koruma sağlanması ve burada yer alan ciddi ve provakatif ihlalleri durdurmaya yönelik ihtiyacı" teyit etti.

Öte yandan ikili, İsrailli yetkililere yaptığı ortak çağrıda, gerilimi azaltmada ve durumu istikrarlı bir yapıya çevirmede sorumluluk almaları gerektiğini vurguladı.

Ben-Gvir'in Mescid-i Aksa'ya yönelik baskınları sonrasında birçok ülke bu girişimi kınayan bildiriler yayımlamıştı.

katki.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum