Afrika Birliği: Somali'de Eş Şebab yönetimi ele geçirebilir

Afrika Birliği: Somali'de Eş Şebab yönetimi ele geçirebilir

Afrika Birliği, fon açığını kapatamaması halinde Somali'de Eş Şebab'a karşı savaşa ve operasyonlara devam edemeyeceğini açıkladı.

Afrika Birliği (AfB), Somali'de El Kaide'nin Doğu Afrika kolu Eş Şebab'a karşı operasyonlarına devam edebilmesi için gerekli mali kaynağın tamamlanmasını talep etti.

AfB Siyasi İşler, Barış ve Güvenlik Komiseri Bankole Adeoye, birliğe bağlı güçlerin Somali'de Eş Şebab'a karşı operasyonlarını sürdürebilmesi için yaklaşık olarak 90 milyon dolara ihtiyaç duyduklarını açıkladı.

Associated Press'in haberine göre, Adeoye, iki gazeteciye yaptığı açıklamada, fon açığının kapatılmaması durumunda 19 bin 600'den fazla Afrika Birliği askeri personelinin tam olarak hizmet veremeyeceğini söyledi.

"Eş Şebab yönetimi ele geçirebilir"

Adeoye, Afrika Birliği Somali Geçiş Misyonu'nun (ATMIS) etkin bir şekilde operasyon gerçekleştirecek maddi kaynağa sahip olamaması halinde, bu durumun Eş Şebab'ın nihayatinde Somali'de devlet yönetimini devralmasına yol açabileceğini vurguladı.

"Maddi kaynak eksikliği Afganistan'daki çekilmeden daha kötüsüne yol açabilir"

Uluslararası topluma seslenen Adeoye, uluslararası toplumun odağını yitirmesini veya dikkatini Somali'den başka bir yöne çevirmesini istemediklerini söyledi.

Adeoye özellikle Körfez ve Avrupa Birliği ülkelerinin, Somali'de Eş Şebab'a karşı askeri operasyonlarda yer alan AfB güçlerinin fon açığını kapatmasını umduğunu belirtti.

Maddi kaynak eksikliğinin AfB güçlerinin Somali'den geri çekilme tarihini etkileyeceğini ifade eden Siyasi İşler, Barış ve Güvenlik Komiseri Adeoye, koordine sağlanmaksızın AfB çekilmesinin ABD'nin Afganistan'da yaptığı geri çekilmeden daha kötü olacağı konusunda uyardı ve bu durumun tüm bölgeyi etkileyeceğini de sözlerine ekledi.

ATMIS nedir?

Doğu Afrika ülkesi Somali’de Afrika Birliği’nin ATMIS misyonu bünyesinde yaklaşık 20 bin asker bulunuyor.

Afrika Birliği Somali Misyonu'nun (AMISOM) görev süresinin bitimi sonrasında ülkede yeni bir misyon oluşturuldu. AMISOM, 31 Mart tarihi itibarıyla yerini Afrika Birliği Somali Geçiş Misyonu'na (ATMIS) bıraktı.

Çoğunluğu bölgedeki Hıristiyan güçlerden oluşan ve ABD tarafından desteklenen AMISOM, Somali'de İslami Mahkemeler Birliği yönetiminin devrilmesi sonrası Batı destekli bir yönetim kurulması sürecinde başat rol oynamıştı.

Halihazırda ATMIS bünyesinde Somali'de yaklaşık 20 bin asker bulunuyor.

Afrika Birliği askerleri Somali'de sivillere yönelik saldırılar ve sistematik tecavüz gibi insan hakları ihlalleriyle suçlanıyor.

ATMIS, düzenli olarak ülkedeki asker sayısını azaltarak, güvenliği Mogadişu hükümeti güçlerine devredecek.

2024 yılının Aralık ayında ise güvenliğin tamamen Mogadişu hükümetine bırakılması planlanıyor.

somali-atmis.jpg

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.