Ahrar-HTŞ çatışması Suriye'de muhalifler arası gerginliğin yeni perdesi mi?

Ahrar-HTŞ çatışması Suriye'de muhalifler arası gerginliğin yeni perdesi mi?

Suriye'nin kuzeyinde muhalifler arasındaki gerginliğin Ahrar el Şam ile Tahrir el Şam Heyeti arası bir çatışmaya sebep olabileceği ifade ediliyor.

Suriye'nin kuzeyinde muhalifler arasındaki gerginliğin Ahrar el Şam ile Tahrir el Şam Heyeti (HTŞ) arası bir çatışmaya sebep olabileceği ifade ediliyor.

Suriye'de muhaliflerin kontrolünde olan bölgede yeni yıl, iki muhalif grup olan Nureddin Zenki Hareketi ve HTŞ arasında yaşanan gerginlikle başlamıştı. Yaşanan çatışmalar sonrası Zenki hareketi Halep batı kırsalında yenilgiye uğramış ve Afrin'e çekilmiş, HTŞ grubun elindeki bölgeleri ve çok sayıda silah ile zırhlı aracı ele geçirmişti.

Zenki hareketi ile Halep'in batı kırsalında yaşanan çatışmalar sırasında, İdlib'de de muhalifler arasında gerginlik had safhadaydı. Zenki ile Ahrar'ın birleşerek oluşturduğu ve katılımlarla büyüyen Ulusal Kurtuluş Cephesi (UKC) ile de HTŞ arasında çatışmalar yaşanmış, UKC bazı bölgeleri ele geçirmişti. UKC gruplarından HTŞ'ye yönelik hamlelere iştirak eden grupların Ahrar el Şam ve Sukur el Şam olduğunu söylemek mümkün.

Görsel: Suriye Gündemi

HTŞ'nin bölgenin kuzeyinde Zenki hareketine son vermesiyle gözler İdlib'in güney bölgesine çevrildi. Ahrar el Şam ve Sukur el Şam ile HTŞ'nin arasına gerginlik de sürecin ardından artmaya devam etti. UKC'nin Ceyş el Ahrar, Özgür Suriye Ordusu-İkinci Ordu gibi bazı bileşenleri HTŞ ile savaşmayacaklarını açıkladı. Birçok farklı bölgede yapılan yığınaklar, yola çıkan konvoylar ve grupların karşılıklı açıklamaları, muhalifler arası çatışmanın yeni perdesinin Ahrar-HTŞ çatışması olacağı şeklinde yorumlandı.

Bugün iki grup arasında, Zenki-HTŞ çatışmasının ardından ilk sıcak yakınlaşma İdlib'in güneyinde gerçekleşti. HTŞ grubun elinden bazı yerleşimleri ciddi bir çatışma olmadan ele geçirdi. HTŞ ile UKC arasındaki gerginliğin daha çok Ahrar el Şam ağırlıklı olarak yaşanacağı tahmin ediliyor. Zira UKC'nin diğer bileşenleri HTŞ'ye karşı net bir açıklamada bulunmuş değil.

Bölgedeki diğer muhalif gruplar her iki tarafa da sorunların ortak mahkemede çözülmesi çağrısı yaparken, gerginliğin bir iç çatışmaya dönmesi muhtemel gözüküyor.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.