Suriye'nin kuzeyinde iç çatışma bitti: Nureddin Zenki hareketi sona erdi

Suriye'nin kuzeyinde iç çatışma bitti: Nureddin Zenki hareketi sona erdi

Suriye'nin kuzeyinde muhalifler arası iç çatışma Nureddin Zenki hareketinin dağılmasıyla sona erdi.

Suriye'nin kuzeyinde muhalifler arasında başlayan iç çatışma Nureddin Zenki grubunun dağılmasıyla sona erdi.

Ocak ayının başında Halep'in batı kırsalında Tahrir el Şam Heyeti (HTŞ) ile Nureddin Zenki hareketinin arasında başlayan çatışmalar bir süre sonra yoğunlaşmıştı. İdlib'in güney bölgelerine de sıçrayan ancak bu bölgelerde yayılmayan çatışmada her iki taraftan da ölen ve yaralananlar olmuştu.

Çatışmanın, Zenki hareketinin 5 HTŞ mensubunu öldürmesi ve failleri mahkemeye teslim etmemesi sonucu çıktığı ifade ediliyordu. Olay sonrası iki grup arasında var olan gerginlik yerini büyük bir çatışmaya bırakmış, çatışmalarda hafif ve ağır silahlar kullanılmıştı.

HTŞ, çatışmaların dördüncü gününde Zenki hareketinin elindeki tüm bölgeleri ele geçirerek grubu tamamen sona erdirdi. Zenki hareketinin bölgedeki önemli merkezlerinden Şeyh Süleyman ve 111. Alay çatışmalar sonucu, Kabtan el Cebel ve Ancara da bölge sakinleriyle anlaşılarak ele geçirildi.

Zenki hareketinin lider kadrosunun ve bir grup savaşçısının Afrin'e çekildiği, savaşçılardan bir kısmının ise silah bırakarak teslim olduğu ifade ediliyor. Uzun süredir bölgede faal olan Nureddin Zenki hareketi yaşanan olayların ardından dağıldığı dile getiriliyor.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi çatışmalar sonucu her iki taraftan ölenlerin sayısının 100'ü aşkın olduğunu, en az 8 sivilin de hayatını kaybettiğini öne sürdü.

Muhalifler arası iç çatışmanın bölgede şimdilik sona erdiği belirtiliyor. İdlib'in güney bölgelerinde Ahrar el Şam ile HTŞ arasında gerginliği sürdüğü, çatışmaların bu bölgeye de sıçrayabileceği tahmin ediliyor.

Öte yandan, Esed rejiminin iç çatışmanın yaşandığı bölgeye ilerleme girişimi de sonuçsuz kaldı. Halep üzerinden bölgeye saldırı düzenleyen Esed rejimi güçleri muhaliflerce püskürtüldü. Bölgede Esed rejimi ile muhalifler arasında yaşanan çatışmaların ardından Rus savaş uçakları Daret İzze çevresinde sivil yerleşim alanlarına bombardıman düzenledi. Bombardıman sonucu en az üç sivil yaşamını yitirdi.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.