Analiz | Kış kapıda: Ukrayna-Rusya çatışmasında son durum

Analiz | Kış kapıda: Ukrayna-Rusya çatışmasında son durum

Kış aylarının yaklaştığı Ukrayna'da savaş, geçtiğimiz döneme oranla daha hafif bir seyirde devam ediyor.

Rusya'nın 24 Şubat tarihinde başlattığı Ukrayna işgaliyle patlak veren savaş bölgede düşük yoğunluklu çatışmalarla sürüyor.

Tarafların zaman zaman birbirlerine baskın geldiği çatışma sürecinde henüz hiçbir taraf bariz bir üstünlük sağlayabilmiş değil.

Son olarak Donbass bölgesindeki Luhansk'ı tamamen kontrol altına alan Rus güçleri, bunun ardından ciddi bir hamlede bulunamadı.

Rusya, Temmuz ayı başında Luhansk'taki Lısıçansk ve Sloviansk gibi yerleşimleri kontrol altına almış, bunun ardından Donetsk oblastında ilerleyeceğini belirtmişti.

Ancak bu tarihin ardından Rus ordusundan ciddi bir hamle gelmedi. Rus güçlerinin ağır kayıplardan ve askeri ekipman eksikliğinden muzdarip olduğu, savaşma motivasyonlarının yitirildiği öne sürüldü.

Tüm bunlar yaşanırken Ukrayna, ABD tarafından teslim edilen HIMARS'ları etkin bir şekilde kullanmaya başladı. Son aylarda Ukrayna, özellikle Rus işgali altındaki Kırım'da birçok askeri tesisi ve üssü vururken, saldırılar günlük bir hal aldı. Rusya'nın bu saldırılara karşılık vermekte güçlük yaşadığı dikkat çekiyor.

Ukrayna'nın karşı saldırıları

Rusya'nın eylemsizliği karşısında Ukrayna, uzun menzilli saldırıların ötesinde, yeni kara saldırıları başlattı.

Ağustos ayı sonu ve Eylül ayı başında gerçekleştirilen saldırılar halen devam ediyor. Saldırıların cereyan ettiği iki ana cephe söz konusu. Bunlardan ilki güneydeki Herson, ikincisi ise kuzeydoğudaki Harkov.

Cephe hatlarını yarmak üzere saldırılar başlatan Ukrayna ordusu, motivasyon eksikliği yaşayan Rus güçlerine karşı kısmi bir başarı elde etmiş durumda. Bazı yerleşimler Ukrayna tarafından geri alınırken, Ukrayna ordusunun temel amacının Rus hatlarını yarmak ve Rus birliklerini, kontrol altına aldıkları bölgelerde kuşatarak zor durumda bırakmak.

Rus güçlerinin şimdiye kadar Ukrayna harekatları karşısında tamamen çökmediği ancak ağır kayıplar verdiği ve bazı cephe hatlarını da kaybettiği göze çarpıyor.

Rus birliklerinin işgal ettiği bölgelerde geniş cephe hatları oluşmuş durumda. Rus güçlerinin askeri olarak ilerleme halinde olmadığı zamanlarda Ukrayna ordusu toparlanma ve cephe hattının en kırılgan noktalarında hamle yapma fırsatı bulabiliyor. Bu durum da az sayıda askerce savunulan hatların yarılmasına ve yer yer Rusya'nın işgal ettiği bölgelerdeki ağırlık merkezlerinin risk altına girmesine sebebiyet veriyor.

Kış yaklaşıyor

Soğuk bir iklime sahip olan Ukrayna'da kış aylarının yaklaşması da çatışmalara farklı bir boyut getirecek.

Ukrayna'da 1991-2020 yılları rakamlarına göre ortalama sıcaklıklar yılın aylarına göre şu şekilde:

Ocak: -3.35 derece

Şubat: -2.14 derece

Mart: 2.61 derece

Nisan: 9.85 derece

Mayıs: 15.61 derece

Haziran: 19.48 derece

Temmuz: 21.46 derece

Ağustos: 20.89 derece

Eylül: 15.39 derece

Ekim: 9.1 derece

Kasım: 3.25 derece

Aralık: -1.56 derece

Kış aylarıyla beraber yağışların artması ve çoğunlukla kar şeklini alması, bu durumun da kırsal cephe hatlarında lojistiği ve ikmali zorlaştıracağı düşünülüyor. Böylece çatışmaların seyrinin değişeceği, sahada daha çok nokta saldırıların ve belirli bölgelerde yoğunlaşan ağır çatışmaların yaşanacağı tahmin ediliyor.

Bunun dışında, cephe hatlarındaki yavaşlamayı değerlendirmek üzere iyi bir hazırlık yapılması halinde tarafların, karşı tarafı hazırlıksız yakalayacağı geniş kapsamlı ileri harekatlar yapmak istemesi de ihtimal dahilinde. Rusya, işgalin ilk dönemlerinde buna benzer hamlelerle ilerleme kaydetmeye çalışmış, ancak ele geçirdiği bölgelerde tutunamayarak bahar ayları ve sonrasında çekilmek durumunda kalmıştı.

Çatışmaların rutinleştiği ve sahada büyük değişimlerin yaşanmadığı bir dönemin ardından, kış aylarının Ukrayna savaşı açısından neler getireceği bunun küresel boyuttaki yansımalarının neler olacağı ise merak konusu.

Kaynak: Mepa News

katki.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.