Avrupa Birliği'nden İran'a yeni yaptırım

Avrupa Birliği'nden İran'a yeni yaptırım

Avrupa Birliği Dış İlişkiler Konseyi, insan haklarını ihlal ettiği ve Rusya'ya askeri destek sağladığı suçlamasıyla İran'a yaptırım uyguladı.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler Konseyi kapsamında toplanan dışişleri bakanları, İran'a hükümet karşıtı protestolardaki baskısı ve Rusya’ya insansız hava aracı sağlaması nedeniyle yeni yaptırım açıkladı. AB bakanları ayrıca Ukrayna'ya askeri yardım için kullanılan fona 2 milyar Euro (2 milyar 100 milyon dolar) daha ekleme kararı aldı.

AB dışişleri bakanları, 20 kişiyi ve bir kurumu İran'a insan hakları ihlalleri nedeniyle, diğer dört kişi ve kurumu ise Rusya’ya insansız hava aracı tedariği nedeniyle yaptırım listesine aldı.

AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in “İranlı genç kadınları ve barış yanlısı göstericileri desteklemek için her adımı atacaklarını” söyleyerek açıkladığı yeni yaptırımlar, bu kişilerin mal varlıklarının dondurulmasını ve AB'ye seyahat yasağı getirilmesini öngörüyor.

Tahran bugün İran'da Şii rejime karşı 1979 İslam Devrimi'nden bu yana görülen en büyük protestolar olarak nitelenen gösterilerde gözaltına alınan bir kişiyi daha idam etmişti.

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerback, "Özellikle bu infazların ve masumlara karşı şiddetin sorumlularını hedef alıyoruz. Bunlar özellikle Devrim Muhafızları" dedi.

'İran Rusya'ya balistik füze sağlayabilir' endişesi

Batılı ülkeler İran'ın hala Rusya'ya insansız hava aracı göndermeye devam ettiğini belirtiyor ve yakında balistik füze sağlayabileceğinden de endişeli.

İran, Rusya'ya Ukrayna işgali öncesinde az sayıda insansız hava aracı gönderdiğini belirtmişti. Rusya ise Ukrayna'ya saldırmak için İran insansız hava araçlarını kullandığını reddediyor.

AB bakanları toplantının ardından yaptıkları açıklamada, "İran tarafından sağlanan bu silahlar Rusya tarafından Ukrayna'da sivil halka ve altyapıya karşı büyük yıkım ve insani dehşet yaratmak için kullanılıyor" ifadelerini kullandı.

Rusya’ya yaptırım paketi konusunda anlaşmazlık

Bakanlar dokuzuncu Rusya yaptırımları paketini de görüştü. Borrell, prensipte 200 Rus vatandaşı ve gruba yaptırım uygulanması üzerinde anlaşma sağlanırken paketin bütünü konusunda hala anlaşmazlıklar olduğunu söyledi.

Borrell, hafta sonuna kadar bir anlaşmaya varılmasını umduğunu belirtti ve yaptırımların ayrıntıları konusunda görüşmelerin sürdüğünü söyledi. Böylece Moskova'ya karşı yeni bir yaptırım paketinin görüşülmesi haftanın ilerleyen günlerine kaldı.

Konsey'deki toplantı başlamadan önce Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitri Kuleba, AB dışişleri bakanlarına video konferansla hitap etti ve sahadaki gelişmelerle Ukrayna'nın öncelikleri konusunda bilgi verdi.

AB bakanları ayrıca Ukrayna'ya askeri yardım için kullanılan fona 2 milyar Euro’luk (2 milyar 100 milyon dolar) bir kaynak daha ekleme kararı aldı. Bu fondaki kaynak 10 ay boyunca süren Ukrayna savaşı sırasında tükenme noktasına gelmişti.

İlerleyen aşamalarda fona başka eklemeler de yapılabilir. Avrupa Barışı Kolaylaştırma Fonu, örneğin Afrika'daki ülkeleri desteklemek için askeri alımları finanse etmek amacıyla kurulmuştu.

Ermenistan Gözlem Kapasitesi gözden geçirildi

Konsey, AB'nin Ermenistan'daki Gözlem kapasitesini de gözden geçirdi. Bu kapsamdaki faaliyetler 19 Aralık'ta sona erecek.

AB'nin Ermenistan ve Azerbaycan arasında diyaloğu kolaylaştırıcı olarak güvenilirliğini koruması için anlaşmaya varılması halinde 2023'te sivil bir misyonun oluşturulması planlamaları kapsamında 20 Aralık'tan itibaren Ermenistan'da bir heyet görevlendirilecek.

Konsey ayrıca Kosova ve Sırbistan'daki gerilimi de ele aldı. Borrell, Kosova'daki AB misyonu EULEX'e takviye gönderilmesini ve ABederek durum değerlendirmesi yapmasını ve Konsey'i bilgilendirmesini istedi.

Kaynak: Amerika'nın Sesi

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.