"İran Rusya'ya gönderdiği füzelerde değişikliğe gidecek"

"İran Rusya'ya gönderdiği füzelerde değişikliğe gidecek"

İsrailli yetkililer, İran'ın uluslararası toplumun gözüne batmamak amacıyla Rusya'ya daha düşük menzilli füzeler gönderme niyetinde olduğunu ileri sürdü.

İran'ın Ukrayna karşısında Rusya'ya düşük menzilli füzeler göndermeyi planladığı iddia edildi.

Axios'tan Barak Ravid imzalı haberde, dört üst düzey İsrailli yetkili elde ettikleri istihbarat raporlarına göre İran'ın Rusya'ya düşük menzilli füzeler göndermeyi düşündüğünü öne sürdü.

İsrailli yetkililere göre, uluslararası alanda Rusya'ya füze ve insansız hava aracı teslimine karşı yapılan baskılar İran'ı bu işten yeterince caydırmadı.

Yetkililere göre Tahran yönetimi, yakın zamanda sevkiyatlara devam etme niyetinde.

Ancak İran'ın uluslararası baskıları bir nebze olsun hafifletmek ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal etmemek adına Rusya'ya yalnızca 300 kilometreden daha az menzile sahip füzeleri teslim etmeyi planladığı belirtiliyor.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 2231 sayılı kararına göre, 2015 yılında yayımlanan nükleer anlaşma doğrultusunda dünya ülkelerinin Ekim 2023 tarihine kadar İran'dan 300 kilometreden fazla menzile sahip insansız hava araçları ve füze teslim alması yasak.

Kiev yönetimi daha önce Rusya'nın İran üretimi İHA'ları Ukrayna ordusuna karşı kullandığını iddia etmişti. Son olarak İran Savunma Bakanı Muhammed Reza Aştiyani, Ukrayna'nın Rusya'nın savaş sırasında İran menşeli insansız hava araçları kullandığına ilişkin iddiasını kanıtlayamadığını açıklamıştı.

Öte yandan İsrailli yetkililer, İran'ın BMGK kararlarını ihlal etmemek için 300 kilometre menzile ulaşan Fatih-110 füzesi üzerinde değişikliğe gideceğini aktarıyor.

İran'ın uluslararası yükümlülükleri ihlal edeceği endişesiyle böylesi bir karar aldığı ifade ediliyor.

Bu durumun hem İran hem de Rusya için uluslararası alanda sıkıntılar doğuracağından iki yönetimin de bu konuya temkinli yaklaşacağı dile getiriliyor.

İsrail'in İran'ın Rusya'ya silah sevkiyatları hakkındaki istihbarat raporlarını Batılı ülkelere aktardığı söyleniyordu.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.