Avrupa ülkeleri kendini Venezuela'nın 'devlet başkanı' ilan eden Guaido'yu tanımaya başladı

Avrupa ülkeleri kendini Venezuela'nın 'devlet başkanı' ilan eden Guaido'yu tanımaya başladı

Avrupa ülkeleri tarafından art arda yapılan açıklamalarla, Venezuela'da kendisini 'geçici devlet başkanı' ilan eden Juan Guaido'ya destek verildi.

Venezuela'da muhalefet lideri Juan Guadio'nun kendisini 'geçici devlet başkanı' ilan etmesiyle başlayan süreç dünya kamuoyunun gündeminde. ABD, sürecin başından beri Guaido'ya açık desteğini ilan ederken, Avrupa ülkeleri de art arda yaptıkları açıklamalarla Guaido'ya desteklerini sunuyorlar.

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada "Venezuela Ulusal Meclisi Başkanı Juan Guaido'yu Venezuela devlet başkanı olarak tanıyorum" ifadelerini kullandı.

"Kendisine verilen sürede seçim ilan etmedi"

İngiltere Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt da, Twitter hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda ülkesinin Guaido'ya olan desteğini şu ifadelerle açıkladı:

"Nicolas Maduro, kendisine verilen 8 günlük sürede erken seçim ilan etmedi. Bu yüzden İngiltere ve Avrupa'daki müttefikleri, güvenilir seçimler gerçekleştirilene kadar Juan Guaido'yu geçici devlet başkanı olarak tanıyor. Umarım bu durum bizleri insani krizin sonlandırılmasına daha da yaklaştırır."

"Özgür ve adil seçimleri reddetti"

Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz ise, "Maduro rejimi özgür ve adil bir başkanlık seçimi yapılmasını reddetti. Bu yüzden ve bu andan itibaren, Venezuela anayasasına göre Juan Guaido'yu yasal geçici devlet başkanı olarak tanıyoruz" dedi.

Fransa Uluslararası Radyosu'na konuşan Dışişleri Bakanı Jean Yves Le Drian, ülkesinin Guaido'ya olan desteğini açıkladı ve muhalefet liderine 'Venezuela'daki krizi barış içerisinde sonlandıracak olan' bir erken seçim yapılması yönünde çağrıda bulundu.

İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallstrom da, SVT televizyonuna konuşarak 'Maduro'yu iktidara taşıyan oyun adil ve özgür seçimlerle verilmediğini' söyleyerek Guaido'yu desteklediklerini açıkladı.

Avrupa ülkeleri, geçen hafta '8 gün içerisinde erken seçimlere gidilmemesi halinde' muhalefet lideri Guaido'yu geçici devlet başkanı olarak tanıyacaklarını açıklamıştı.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.