BAE ile İsrail ilişkileri çıkmaza mı girdi?

BAE ile İsrail ilişkileri çıkmaza mı girdi?

Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Başkanı Muhammed bin Zayid'in üst düzey danışmanı Haldun el Mubarek, İsrail'e yaptığı ziyarette İsrailli yetkililerin Filistinlilere karşı şiddeti teşvik etmesinin bölgesel istikrarı tehdit ettiği konusunda uyardı.

Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Başkanı Muhammed bin Zayid'in üst düzey danışmanı Haldun el Mubarek, İsrail'in Filistinlilere karşı muamelelerinin İbrahim Anlaşması'ndaki maddelerle ters düştüğünü söyledi.

El Mubarek, İsrail hükümetindeki aşırı sağcı isimlerin Filistin karşıtı açıklamaları sonrası İsrail'e bir ziyaret gerçekleştirdi.

Middle East Monitor'un İsrail devlet televizyonu Kann 11'den aktardığına göre, El Mubarek, İsrail hükümeti içindeki isimlerin Filistinlilere karşı yaklaşımının İbrahim Anlaşması'ndaki maddelere tamamen zıt düştüğü mesajını İsrailli yetkililere iletti.

BAE Devlet Başkanı Bin Zayid'in üst düzey danışmanı Haldun el Mubarek, İsrail ziyaretinde bazı İsrailli bakanların ve milletvekillilerin şiddeti teşvik ettiğini belirtirken şiddetin normalleşme anlaşmasına zıtlık teşkil ettiğini vurguladı.

İsrailli bakanların şiddeti teşvik eden açıklamalarının bölgesel istikrarı tehdit ettiğini savunan El Mubarek, İsrail hükümetinin eylemlerinin BAE ve diğer Arap ülkelerle "daha fazla ilerlemeyi" de tehdit edeceğini belirtti.

İsrail hükümetindeki aşırı sağcı isimler şiddeti teşvik ediyor

İsrail güçlerinin işgal altındaki Batı Şeria'ya yönelik baskınları ve bölgede yılın başından bu yana çok sayıda Filistinliyi öldürmesi, taraflar arasında gerilimi daha da artırmıştı.

Dahası, İsrail hükümeti içindeki aşırı sağcı isimlerin radikal Yahudilere yönelik desteği, Yahudi yerleşimcilerin Filistinlilerin yaşadığı köylere baskın gerçekleştirilmesiyle sonuçlanmıştı.

Öte yandan İsrail'in aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich'in, "Filistinliler diye bir şey yoktur çünkü Filistin halkı diye bir şey yoktur." yönündeki açıklamaları da tansiyonu yükseltti.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.