İsrail ile BAE arasındaki ticaret anlaşması yürürlüğe girdi

İsrail ile BAE arasındaki ticaret anlaşması yürürlüğe girdi

İsrail Dışişleri Bakanlığı, Birleşik Arap Emirlikleri ile imzalanan serbest ticaret anlaşmasının yürürlüğe girdiğini açıkladı.

Fotoğraf: Twitter / Eli Cohen

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile İsrail arasında imzalanan serbest ticaret anlaşması yürürlüğe girdi.

İsrail Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, BAE ile pazar günü karşılıklı olarak birçok ürünün %96'sında gümrük vergisinin kaldırılmasını öngören anlaşmanın imzalandığı belirtildi.

Bakanlık açıklamasına göre, İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen ve BAE'nin Tel Aviv Büyükelçisi Muhammed el Haca'nın Gümrük İşbirliği Anlaşmasını imzalamasıyla birlikte serbest ticaret anlaşması da yürürlüğe girdi.

İsrail Dışişleri Bakanı Cohen, serbest ticaret anlaşmasının yürürlüğe girmesinin İsrail ekonomisi ve BAE ile ilişkileri güçlendirilmesi bakımından mühim olduğunu söyledi. Cohen ayrıca başka ülkelerle de normalleşmek üzere çaba sarf etmeyi sürdürdüklerini ifade etti.

Başbakan Binyamin Netanyahu da bölgede İsrail ile diğer ülkeler arasında barış yapabileceklerinden emin olduğunu dile getirdi.

İki ülke arasında serbest ticaret anlaşmasının yürürlüğe girmesi beraberinde, malların %96'sında gümrük vergisinin düşürülmesi veya kaldırılmasının yanı sıra İsrail merkezli şirketlerin BAE yönetiminin ihalelerine katılması bekleniyor.

Yetkililer daha önce anlaşma kapsamında aralarında tarım, kozmetik ürünleri, tıbbi ekipman ve ilaçların da bulunduğu birçok ürünün %96'sında gümrük vergisinin kaldırılacağını belirtmişti.

BAE'de Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Sani Ez Zeyudi, daha önce petrol dışındaki İsrail-BAE ticaret hacminin 2022 yılının ilk dokuz ayında 2 milyar ABD dolarına ulaştığını ifade etmişti. Bu sayı, 2021 yılının aynı dönemine kıyasla yüzde 114'lük bir artışı temsil ediyor.

Söz konusu anlaşmanın, gelişmiş teknoloji, yenilenebilir enerji ve gıda güvenliği olmak üzere önemli sektörlerde girişim fırsatları oluşturması ve bugüne kadar anlaşma sonucunda sağlanan ilerlemeyi daha ileri boyutlara taşıması bekleniyor.

Öte yandan BAE-İsrail İş Konseyi Başkanı Dorian Barak, vergi oranlarını, ithalatı ve fikri mülkiyet hakkını kapsayan ticaret anlaşması aracılığı ile daha fazla İsrailli şirketin BAE'de ofis açabileceğini söylemişti.

BAE beş yıl içerisinde İsrail ile ikili ticaret anlaşmalarının 10 milyar dolar üzerinde gelir sağlayacağını düşünüyor.

15 Eylül 2020 tarihinde, eski ABD Başkanı Donald Trump öncülüğünde İsrail ve BAE arasında ilişkileri normalleştirme anlaşması imzalanmıştı. O günden bu yana taraflar, çeşitli alanlarda ikili anlaşmalara imza attı.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.