Bakan Akar: Rusya ile karşı karşıya gelme niyetimiz yok, ABD'den Patriot desteği olabilir

Bakan Akar: Rusya ile karşı karşıya gelme niyetimiz yok, ABD'den Patriot desteği olabilir

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, CNNTürk televizyonunun sorularını yanıtladı.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, CNNTürk televizyonunun sorularını yanıtladı.

Bakan Akar'ın açıklamalarından önemli kısımlar şu şekilde:

"Soçi Mutabakat Muhtırası'nda İdlib gerginliği azaltma bölgesinin sınırları belli. Burada esas olan bu sınırlara uyulması. Mutabakatın temeli burada yatıyor. Bunu ihlal eden rejime, gerekli nüfuzunuzu kullanın ve ateşkese uymasını, Soçi'ye uymasını gerçekleştirin diyoruz… Rusya ile görüşmeler devam ediyor. Temel taleplerimiz Soçi Mutabakat Muhtırası'na uygun şekilde yapılmıştır ve bunları sürdüreceğiz. Rusya ve İran'la yapılan görüşmeler neticesinde belirlenen Soçi Mutabakat Muhtırası'na uyulmasını istiyoruz."

"Astana Mutabakat Muhtırası'nın 5. maddesi çerçevesinde birliklerimizi sevk etmek suretiyle gerekirse zor kullanmak suretiyle ateşkesi sağlayacağız. Oraya birliklerimizi sevk etmek suretiyle kim olursa olsun zor kullanmak da dahil ateşkesin sağlanması için elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Bu konuda kararlıyız. Beklentimiz Soçi Mutabakat Muhtırası'ndaki sınırlara herkesin uyması. Rusya'nın etkisini kullanmasını bekliyoruz. Gündemimizde (Soçi'nin revizyonu) gibi bir konu yok."

"Bizim Rusya'ya karşı herhangi bir tavrımız, herhangi bir eylemimiz söz konusu değil. Burada bizim tek hedefimiz rejim ve ateşkese karşı gelen gruplardır. Bunu da muhataplarımıza ifade ettik. Bu konuda Soçi Mutabakat Muhtırası çerçevesinde yapılacakları Rusya ile de görüşmek üzere faaliyetlerimizi göstereceğiz."

"Hava sahasının tam olarak kullanılması talebim karşılanmadı. Ateşkesin yürürlüğe girmesi için elimizden gelen gayreti gösterdik, bundan sonra da göstermeye devam edeceğiz. Bunun için en önemli araçlardan bir tanesi hava sahasının tarafımızdan etkin şekilde kullanılması. Bunu koordine etmeye çalışıyoruz. İlerlemeler var."

"Bizim Rusya'yla karşı karşıya gelmek gibi ne bir niyetimiz var, ne de maksadımız. Böyle bir şey asla söz konusu değil. Bunun olmaması için elimizden gelen her türlü gayreti gösterdik, göstermeye de devam edeceğiz. Bizim için oradaki bütün mesele rejimin ateşkese uyması, saldırılarının durması, katliamı kesmesi, ezaya, zulme son vermesi ve böylece radikalleşme ve göçün önüne geçilmesi."

"ABD'den Patriot desteği olabilir"

"ABD askerlerinin İdlib'de bizzat sahaya inmesi gibi bir şey yok. Hava savunma bataryalarını bize gönderdiler. Bizim ülkemize karşı hava, füze tehdidi var. Patriot desteği olabilir. NATO Genel Sekreteri'nin çeşitli açıklamaları var. Onların da bir takım teşvikleri ortaya çıkabilir."

"Türkiye'nin herhangi bir şekilde eksen kayması söz konusu değil. Ülkemizin hak ve menfaatlerini korumak ve kollamak, halkımızın refahına katkı sağlamak için çeşitli temaslarımız var. Bu hiçbir zaman NATO üyeliğimize aykırı değil. Tüm sorumluluklarımızı yerine getirdik, getirmeye devam ediyoruz. NATO'nun operasyonlarına katkı sağlayan en üst düzey ülkelerden biriyiz. Akdeniz'den Hint Okyanusu'na kadar yapılması gereken ne varsa yerine getiriyoruz. Eksenden kayma, uzaklaşma yok, söz konusu değil, ama kimse de bizi ittirmesin dışarı doğru."

"Biz S-400'ü aldık, Türkiye'ye getirdik, kurulum ve eğitim süreci devam ediyor. Planlandığı şekilde faaliyetlerimiz devam edecek. Nokta. Kurulum baharda gerçekleşecek."

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.