Beklenen rejim saldırısına doğru: Dera'da son durum

Beklenen rejim saldırısına doğru: Dera'da son durum

Beşar Esed rejiminin Dera saldırısına kısa bir süre içinde başlayacağı tahmin ediliyor.

Suriye'nin güneyinde rejim ile muhalifler arasında yaşanması beklenen çatışmalar için artık gün sayılıyor. Bölgede uzlaşma arayışlarının sonuçsuz kalması neticesinde Esed rejimi Dera ve Kuneytre başta olmak üzere bölgeye askeri yığınak yapıyor.

Güneyde son bölge Dera

Suriye'de muhaliflerin elinde kalan son bölgelerin tek tek ele geçirmesinin ardından ülkede rejim karşıtı muhalif güçlerin elinde kalan ana iki bölge bulunuyor. Bunlardan birincisi ülkenin kuzeyindeki İdlib ve çevresi iken, diğeri de ülkenin güneyinde yer alan Dera bölgesi. Bu bölgede çok sayıda muhalif Grup bulunuyor ve ana omurgayı Özgür Suriye Ordusu'na bağlı Güney Cephesi adlı çatı oluşum teşkil ediyor. Heyetu Tahriru'ş Şam, Ceyşu'l İslam ve Ahraru'ş Şam gibi diğer gruplar da bölgede faaliyet gösteriyor.

Dürzilere çağrı

30 bine yakın muhalif savaşçının bulunduğu tahmin edilen bölgede, neredeyse tüm muhalif gruplar rejime karşı direnme ve rejimin çatışmasızlık bölgelerini ihlaline karşılık verme çağrısı yaptı. Bölgedeki muhalif güçler Dera'nın doğusunda yer alan Suveyda'daki Dürzilere de çağrıda bulunarak rejimin, bölgelerini Dera'ya yönelik hamlesinde bir atlama tahtası olarak kullanmasına engel olmalarını ve tarafsızlıklarını korumalarını istedi.

Rejimin askeri takviyesi

Öte yandan Esed rejiminin bölgeye yönelik askeri takviyeleri de sürüyor. Dera bölgesine gönderilen askeri konvoyların görüntüleri sosyal medyada paylaşılıyor. Birçok tank, askeri araç, ağır silah ve silahlı unsurun bölgeye gönderildiği ve rejimin ünlü generali Süheyl Hasan ve komutasındaki Kaplan Birliklerini de bölgeye sevk ettiği ifade ediliyor. Rejimin bölgeye gönderdiği tank ve zırhlı araçlardan bir kısmı, Doğu Guta ve Doğu Kalemun'da Ceyşu'l İslam'dan ele geçirilenlerden oluşuyor.

İlk çatışmalar başlamış durumda

Rejim halihazırda Suveyde'nin kuzeybatısından birliklerini cephe hattına naklediyor. Kuneytre'nin doğusundaki cephe hattında da çatışmalar yaşanırken rejimin ilk hedefinin Busra'l Harir'i ele geçirerek Halhale Hava Üssü'nün batısındaki muhalifleri kuşatmaya almak ve kuşatma altında kalan muhalif bölgeyi tamamen ele geçirmek olduğu düşünülüyor.

g1-002.jpg
Yüksek kalitede harita için görsele tıklayın

Busra'l Harir önlerinde ilk çatışmaların yaşandığı ve sivillerin bölgeyi terk etmeye başladığı rapor ediliyor. Rejim, Doğu Guta ve Halep gibi diğer bölgelerde de benzeri bir taktik izleyerek muhaliflerin elindeki geniş bölgeleri kuşatma altına almış ve daha sonra bu bölgeleri kolaylıkla ele geçirmişti.

Muhaliflerin kontrol alanı oldukça kırılgan

Bölgede muhaliflerin elindeki toprakların oldukça parçalı ve bölünmeye müsait bir yapıda olması rejimin söz konusu taktiğinin başarıya ulaşma ihtimalini kolaylaştırıyor. Esed rejiminin Dera şehrinin güneydoğusunda yer alan Nasib sınır kapısına yönelik bir hamle de düzenleyebileceği ve bu sayede muhaliflerin elindeki toprakları tekrar ikiye ayırarak ilerleyişini kolaylaştıracağı düşünülüyor. Bölgeye yönelik son saldırısında rejim benzer bir hamle gerçekleştirmiş ancak başarılı olamamıştı. Muhalif kontrolündeki toprakların batısında yer alan bölgedeki IŞİD varlığı da muhalifler için zorlayıcı bir başka etken. IŞİD'in de saldırıya geçme ihtimali muhaliflerin iki ateş arasında kalarak kırılgan olan bölgede cephe hatlarının tamamen çökmesine ve rejimin bölgeyi ele geçirmesine yol açabilir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.