Beşar Esed rejimi Suriye'yi kıtlığa sürüklüyor

Beşar Esed rejimi Suriye'yi kıtlığa sürüklüyor

Suriye'de Esed rejiminin kontrolündeki bölgelerde halkın kıtlıkla karşı karşıya olduğu ifade ediliyor.

Esed rejimi, kontrolü altındaki bölgelerde yaşayan insanlar için 'devlet destekli ekmek dağıtımı' yapmak adına yeni kuralları onayladı.

The Guardian'a göre bu, ülkedeki felç edici ekonomik kriz kötüleştikçe kalabalık aileleri açlık riskiyle karşı karşıya getiriyor.

Aile nüfusuna göre ekmek dağıtılacak

Esed rejiminin aldığı karara göre iki kişilik aileler günde sadece bir paket, dört kişilik aileler iki paket, altı kişilik aileler ise üç paketlik ekmek alma haklarına sahip olacaklar.

Yedi ve daha fazla nüfusa sahip olan aileler ise ne olursa olsun dört paketten fazla ekmek alamıyorlar.

Şam yönetimi, bu yılın başında devlet tarafından işletilen fırınlarda ekmek satın almak için kullanılması gereken bir elektronik kart sistemi tanıtmıştı.

Bu durum ailelerin daha fazlasını satın almak için karaborsaya yönelmesine sebep oluyor.

Devlet tarafından üretilen ekmekler 100 Suriye lirası iken (1,5TL) karaborsada bu rakam 500 Suriye lirasına (7,5 TL) kadar çıkıyor.

Rejim kontrolündeki bölgede yaşayan Ebu Yasir şunları söylüyor: "Her gün sabahın üçünde kalkıp fırına gitmem ve üç saat sırada beklemem gerekiyor ki böylece ekmek alabileyim. 

Sonra eve gidip giyinip işe gidiyorum. Ama dört parça ekmek beni beslemeye yetmiyor. Alabildiğim ekmekler ancak çocuklarıma yetiyor.

Şimdiye kadar bulduğumuz çözüm, daha az öğün yemek ve bulabilirsek pirinç veya bulgur kullanmak. Haftada bir karaborsadan ekmek alabiliyorum.''

Rejim ciddi bir ekonomik kriz yaşıyor

Suriye, Kovid-19 salgını ve komşu ülke Lübnan'daki ekonomik koşullar nedeniyle para biriminin çökmesi derecesinde ciddi bir ekonomik kriz yaşıyor. 

Ek olarak ABD'nin Sezar Yasası uyarınca rejime uyguladığı yaptırımlar, Suriye’nin ekonomik istikrarsızlığını daha da artırıyor.

Kanada’da yaşayan Suriyeli Ekonomist Usame Kadi, “Suriye’nin yaşadığı ekonomik durum Birinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en kötü durum. Gerçek politik çözümler olmaksızın bu durum daha da kötüye gidecek. Suriye yakında büyük bir açıkla karşı karşıya kalacak.” ifadelerini kullandı.

Öte yandan  Dünya Sağlık Örgütü'ne yakın gazeteler, Suriyelilerin yüzde 90'ının yoksulluk sınırının altında yaşadığını söylemişti.

Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (WFP) sözcüsü Elizabeth Byersi yeni Kovid-19'un patlak vermesi nedeniyle Suriye'de benzeri görülmemiş bir gıda krizi yaşanacağı konusunda uyarıda bulundu.

BM yetkilisi, Suriye'de 9 milyon 300 bin kişinin yeterli gıdaya sahip olmadığını belirterek, temel gıda maddelerinden yoksun insan sayısının bu yılın ilk altı ayında bir milyon 400 bin arttığını açıkladı.

Rejim kontrolündeki bölgelerde, hükümet yanlısı raporların "çılgın" olarak nitelendirdiği, Suriye lirasındaki değer kaybına ek olarak fiyatlarda da keskin bir artış yaşandı.

Uluslararası yoksulluk sınırını Dünya Bankası tarafından kişi başına günlük 1,90 ABD doları olarak belirlenmişti.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.