BM, Adalet Divanı'ndan İsrail'in Filistin işgalinin hukuki sonuçlarıyla ilgili görüş istedi

BM, Adalet Divanı'ndan İsrail'in Filistin işgalinin hukuki sonuçlarıyla ilgili görüş istedi

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Uluslararası Adalet Divanı'ndan İsrail'in Filistin topraklarını işgalinin hukuki sonuçlarıyla ilgili görüş talep etti.

(Fotoğraf: Flickr/IDF)

Filistinliler, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda cuma günü oylanan Uluslararası Adalet Divanı'ndan İsrail'in Filistin topraklarını işgalinin hukuki sonuçlarıyla ilgili görüş talep edilmesi kararını memnuniyetle karşıladı.

Lahey'deki mahkeme Birleşmiş Milletler çatısı altında faaliyet gösteren ve devletler arasındaki sorunlarla ilgilenen en yüksek mahkeme olarak kabul ediliyor. Mahkemenin aldığı kararlar bağlayıcı olsa da uygulamak için herhangi bir yetkisi bulunmuyor.

Yine de cuma günkü oylama Başbakan Binyamin Netanyahu'nun yeni kurulan sağcı hükümeti ve koalisyondaki Batı Şeria'nın İsrail'e katılmasını savunan aşırı sağ partileri için zorlayıcı bir unsur olacak.

İsrail 1967 yılındaki savaş sonrasında Batı Şeria, Gazze ve Doğu Kudüs'ü işgal etmişti. Filistinliler ise bu bölgeleri kendi devletlerinin ayrılmaz parçası olarak görüyor. 

Filistinli lider Mahmud Abbas'ın sözcüsü Nebil Ebu Rudeyne yaptığı açıklamada, "İsrail devletinin kanunla yüzleşme ve halkımıza karşı işlediği suçlardan sorumlu tutulma vakti geldi," ifadelerini kullandı.

İsrailli yetkililerden kararla ilgili açıklama gelmezken İsrail'in BM Temsilcisi Gidal Erdan oylama öncesinde adımı kınamıştı.

Filistinli üst düzey yetkililerden Hüseyin el Şeyh de sosyal medya hesabından oylamayı "Filistin diplomasisinin zaferi" olarak niteledi. 

Oylamada 87 ülke olumlu oy kullanırken ABD ve İsrail'in yanı sıra 24 ülke aleyhte oy kullandı 53 ülke de çekimser kaldı.

İsrail'in Batı Şeria ve Doğu Kudüs'teki varlığı uluslararası toplum tarafından tanınmıyor ama filli olarak bu bölgeleri kontrolü altında tutuyor. Bu topraklarda kurulan Yahudi yerleşimleri de birçok ülke tarafından yasa dışı olarak kabul ediliyor. İsrail ise bu yerleşimleri kutsal metinleri, tarihi bağları ve güvenlik unsurlarını gerekçe göstererek savunuyor.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu resmi olarak Uluslararası Adalet Divanı'ndan İsrail'in "işgal, yerleşimler ve genişleme, demografik yapıyı değiştirme girişimleri, Kudüs kutsal şehrinin karakter ve statüsündeki değişimler ve ayrımcı yasaları" ile ilgili ve bunların hukuki sonuçları ile ilgili tavsiye niteliğinde görüş bildirmesini istedi.

Öye yandan yeni koalisyon hükümeti Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimlerini güçlendirme vaadi verirken Netanyahu bu konuda kısa vadede bir adım atılacağı yönünde bir sinyal vermedi.

Kaynak: Euronews

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.