İsrail tarihinin en sağcı kabinesinde kim kimdir?

İsrail tarihinin en sağcı kabinesinde kim kimdir?

İsrail'in aşırı sağcı isimlerden oluşan yeni kabinesi, eleştiriler beraberinde ülkenin yönetim koltuğunu ele alacak.

İsrail'de 6'ncı kez başbakan olan Binyamin Netanyahu, aşırı sağcı ve milliyetçi kesimlerin yer aldığı kabinesini açıkladı.

Netanyahu liderliğindeki yeni koalisyon hükümeti dün İsrail Parlamentosundan (Knesset) güvenoyu aldı.

Uzmanların ülke tarihindeki en sağcı hükümet olarak tanımladığı yeni İsrail yönetimi, Filistinlilere ve Araplara karşı ırkçı  yorumlarda bulunup tarafları kışkırtmaya çalışan ve Batı Şeria'nın ilhakını destekleyen bazı isimlerden oluşuyor.

İsrail'in yeni hükümetinde önde gelen bakanlar şu şekilde:

Bezalel Smotrich - Maliye Bakanı

Aşırılık yanlısı Dindar Siyonist Partisi'ne liderlik eden ve işgal altındaki Batı Şeria'da Yahudi yerleşimcilerden biri olan 42 yaşındaki Bezalel Smotrich, radikal Şas Partisi'nden Aryeh Deri ile yaptığı bir anlaşma kapsamında Maliye Bakanlığını elde etti. Şas, hükümetin ikinci evresinde Maliye Bakanlığının yönetimini devralacak.

Batı Şeria'daki yasa dışı Yahudi yerleşim yerlerini kalkındırma ve genişletme stratejisinin en büyük destekçilerinden biri olarak bu bölgenin ilhakının önünü açmayı hedefleyen Smotrich, dine dayalı ekonomi modelini sunmuştu. Smotrich "göreve geldiğinde ekonominin işleyişini derinlemesine inceleyeceğini, Tevrat'ın Tanrı'ya itaat etmenin refah getirdiğini" söylemişti.

Smotrich ayrıca Filistin devletine karşı olmakla ve İsrail'in Arap vatandaşlarına huzursuzluk vermekle suçlanıyor. Daha önce ulaştırma bakanı olarak da görev yapan Smotrich, Savunma Bakanlığı bünyesinde Batı Şeria'daki yasa dışı Yahudi yerleşim yerlerinin denetiminden sorumlu olacak.

Yoav Galant - Savunma Bakanı

Sağcı Likud Partisi'nin üyesi olan 64 yaşındaki Yoav Galant, İsrail donanmasında muharebe dalgıcı olarak görev almıştı. 2011'de genelkurmay başkanı olması düşünülen Galant, gerekli izinleri almadan inşaat çalışmaları yürüttüğü iddiaları sonrasında genelkurmay başkanı olma fikrinden caymıştı.

Itamar Ben-Gvir - Ulusal Güvenlik Bakanı

Batı Şeria'da yasa dışı Yahudi yerleşimcilerden biri olan Otzma Yahudit lideri Itamar Ben-Gvir, Ulusal Güvenlik Bakanı olarak İsrail polisinin sorumluluğunu üstlenecek. İsrail askerinin ve polisinin serbest ateş açma yetkisine de sahip olmasını isteyen Ben-Gvir, Filistinlilere karşı tahrik edici yorumlarıyla tanınıyor.

46 yaşındaki Ben-Gvir, Smotrich gibi bir Filistin devleti kurulmasına karşı ve ayrıca Mahmud Abbas liderliğindeki Filistin yönetiminin de feshedilmesini savunuyor.

Bir dönem ABD'nin "terör örgütü" olarak tanımladığı Yahudi militan grubu Kahane Chai'nin geçmiş yıllarda üyesi olan Ben-Gvir, 2007 yılında Filistinlilere karşı "terörizm"e destek olmakla suçlanmıştı. 

Eli Cohen - Dışişleri Bakanı

Eski Netanyahu hükümetinde İstihbarat Bakanı olan 50 yaşındaki Eli Cohen, İsrail'in Arap ülkeleriyle normalleşmesinin "mimarı" olarak tanımlanıyor.

Cohen, İbrahim Anlaşmaları kapsamında İsrail'in Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Fas gibi ülkelerle ilişkilerini normalleştirmesinde önemli bir rol oynamıştı.

Likud Partisi üyesi olan Cohen'in Dışişleri Bakanı olarak Suudi Arabistan'la normalleşme girişimlerine öncülük etmesi bekleniyor.

Aryeh Deri - İçişleri ve Sağlık Bakanı, Başbakan Yardımcısı

Radikal bir haham olan 63 yaşındaki Aryeh Deri Şas Partisi'nin lideri. Vergi kaçakçılığından suçlanması nedeniyle başlangıçta bakanlık yapmasına itiraz edilen Deri'nin, daha sonra Knesset'in çeşitli suçlardan hüküm giymiş ancak hapis cezasına çarptırılmamış kişilerin bakan olarak görev almasını onaylaması sonrası bakan olmasının önü açılmıştı.

Öte yandan 1999 yılında da rüşvet almaktan 3 yıl hapse mahkum edilen Deri, 2012 yılında siyasete tekrar dönüş yaptı. Deri'nin Birleşik Tevrat Partisi ile birlikte radikal Yahudiler için askeri muafiyet ve sosyal yardım talep ettiği biliniyor. Ülkedeki seküler kesim bu taleplere oldukça karşı çıkmıştı. Aryeh Deri'nin Smotrich ile yaptığı koalisyon anlaşması neticesinde bir sonraki Maliye Bakanı olarak görev yapması beklenecek.

Yitshak Goldknop - İnşaat ve İskan Bakanı

Birleşik Tevrat Yahudiliği Partisi lideri 72 yaşındaki Yitshak Goldknop, İsrail siyasetinde nevzuhur etmiş isimlerden. Konut Bakanı olması beklenen Goldknop, İsrail'de konut krizi olmadığını söylemişti. İstatistiklere göre İsrail'de geçen yıl konut fiyatlarının yüzde 20 artmasıyla, yakın tarihteki en büyük yıllık artışın kaydedildiğine işaret edilmişti. Bu sebeple bir konut krizinin olduğunu reddeden Goldknop eleştirilmişti. Goldknop'un Avrupa kökenli radikal Yahudilerin desteğini aldığı biliniyor.

Ron Dermer - Stratejik İşler Bakanı

Eski İsrail ABD Büyükelçisi 51 yaşındaki Ron Dermer, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn'le ilişkileri normalleştirmede mühim rol oynamıştı. Likud üyesi Dermer'in mevcut Biden yönetimindeki bazı isimlerle ilişkilerinin daha önceki yıllarda pek iyi olmadığı biliniyor.

30 bakanlı kabinedeki parti ve isim dağılımı ise tam olarak şu şekilde:

Likud Binyamin Netanyahu: Başbakan

Likud Yaov Gallant: Savunma Bakanı

Likud Eli Cohen: Dışişleri Bakanı

Likud Yariv Levin: Adalet Bakanı

Likud Gila Gamliel: İstihbarat Bakanı

Likud Nir Barakat: Ekonomi Bakanı

Likud Ron Dermer: Stratejik İşler Bakanı

Likud Yisrael Katz: Enerji Bakanı

Likud Haim Katz: Turizm Bakanı

Likud Idit Silman: Çevre Koruma Bakanı

Likud Miri Regev: Ulaştırma Bakanı

Likud Avi Dichter: Tarım Bakanı

Likud Miki Zohar: Kültür ve Spor Bakanı

Likud Ofir Akunis: Bilim ve Teknoloji Bakanı

Likud Amichai Chikli: Diaspora ve Eşitlik Bakanı

Likud Shlomo Karhi: İletişim Bakanı

Likud Yoav Kich: Eğitim Bakanı

Likud Galit Distal Atbaryan: Başbakanlık Ofisi Bakanı

Otzma Yahudit Itamar Ben-Gvir: Ulusal Güvenlik Bakanı

Otzma Yahudit Yitzchak Wasserlauf: Necef ve Galile Kalkınma Bakanlığı

Otzma Yahudit Amichai Eliyahu: Miras Bakanlığı

Dindar Siyonist Bezalel Smotrich: Maliye Bakanlığı, Savunma Bakanlığı'nda COGAT ve Sivil İşler'den Sorumlu Bakan

Dindar Siyonist Ofir Sofer: Aliyah ve Entegrasyon Bakanlığı

Dindar Siyonist Orit Strock: Yasadışı Yahudi yerleşimlerinden sorumlu Ulusal Misyonlar Bakanlığı

Şas Aryeh Deri: İçişleri Bakanı, Sağlık Bakanı, Başbakan Yardımcısı

Şas Yaakov Margi: Refah Bakanı

Şas Michael Malkielli: Dini İşler Bakanı

Şas Haim Biton: Eğitimden sorumlu Devlet Bakanı

Birleşik Tevrat Yahudilik Yitzchak Goldknopf: İnşaat ve İskan Bakanlığı

Birleşik Tevrat Yahudilik Meir Porush: Kudüs İşleri Bakanı

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum