ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Sullivan İsrail yolcusu

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Sullivan İsrail yolcusu

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan'ın ocak ayı içerisinde İsrail'i ziyaret edeceği öne sürülüyor.

(Fotoğraf: Knesset)

Biden yönetiminin, Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan'ı yeni hükümetin politikalarını Başbakan Binyamin Netanyahu ile görüşmek üzere ocak ayı ortalarında İsrail'e göndermeyi planladığı iddia edildi.

Axios'un 5 İsrailli ve ABD'li yetkiliye dayandırdığı habere göre, Ulusal Güvenlik Danışmanı Sullivan İsrail ziyaretinde Netanyahu'nun yanı sıra İsrailli mevkidaşı Tzachi Hanegbi ile görüşecek.

Sullivan'ın ayrıca Netanyahu'ya yakın isimlerden ve İsrail'in Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer ile görüşme ihtimalinin bulunduğu bildiriliyor.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Sullivan'ın ziyaretinin ardından Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in de İsrail'e bir gezi düzenleyebileceği konuşuluyor.

Söz konusu ziyaretlerde ABD'li üst düzey yetkililerin, Netanyahu ile yeni hükümetin işgal altındaki Batı Şeria'da yasa dışı Yahudi yerleşim yerlerini genişletme ve İsrail kanunlarına göre buraları yasal hale getirme girişimlerini ele alacağı düşünülüyor.

ABD'li yetkililerin "İsrail'in hukuk sisteminin bağımsızlığının kısıtlanması, Filistin asıllı Arap vatandaşların haklarının baltalanması gibi İsrail'in demokrasisine zarar verecek bazı politikalar hakkında endişelerini dile getireceği" tahmin ediliyor.

Öte yandan İsrailli yetkililere göre, Netanyahu, Biden yönetimi ile İran'ın nükleer programını durdurmak ve Suudi Arabistan'la normalleşmek gibi öne çıkan iki konu üzerinde çalışmak istiyor.

"İran nükleer görüşmelerinin çıkmazda olması, Tahran'ın Rusya'ya askeri destek sağladığı iddiaları, İran rejimi karşıtı protestolarda göstericilere yönelik baskılar" göz önüne alındığında, Biden ile Netanyahu'nun İran konusunda her zamankinden daha da yakın bir konuma geldikleri belirtiliyor.

Diğer taraftan, Washington ile Riyad yönetimleri arasında son dönemde ilişkilerin gerginleşmesinin, Netanyahu'nun Suudi Arabistan'la normalleşme çabalarında ABD desteğini arkasına almasını zorlaştıracağı ifade ediliyor.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.