Burkina Faso'da ordu güçlerine saldırı: 53 asker ve milis öldü

Burkina Faso'da ordu güçlerine saldırı: 53 asker ve milis öldü

Burkina Faso'da cihat yanlısı gruplarla çıkan çatışmada Burkina Faso ordu güçlerinin ağır kayıp verdiği bildirildi.

Burkina Faso askeri cunta yönetimine bağlı ordu güçleri ile cihat yanlısı gruplar arasında ülkenin kuzeyinde şiddetli çatışmalar yaşandı.

Burkina Faso ordusu ve orduyla birlikte hareket eden silahlı milisler, cihat yanlısı grupları ülkenin kuzeyindeki Yatenga eyaletindeki Koumbri bölgesinden püskürtmek için saldırı başlatmıştı.

Ordudan yapılan açıklamada, pazartesi günü Koumbri bölgesinde cihat yanlısı gruplarla çıkan çatışmada 17 askerin ve Burkina Faso ordusu bünyesindeki Anavatan Savunma Gönüllüleri (VDP) adlı paramiliter gruptan 36 silahlı milisin öldüğü belirtildi.

Bölge kaynakları da çatışmalarda en az 53 Burkina Faso askerinin ve silahlı milisin öldüğünü doğruladı. Ordu kaynakları ise çatışmalarda cihat yanlısı gruplara bağlı onlarca savaşçının da öldüğünü öne sürdü.

Associated Press'e konuşan Fas merkezli Yeni Güney Politika Merkezi'nde görevli siyasi analist Rida Lyammouri, söz konusu saldırının İbrahim Traore liderliğinde Eylül 2022 tarihindeki darbeden bu yana en büyük saldırılardan biri olduğunu söyledi.

Ordu ve milisler

Aralık 2019 yılında kurulan Anavatan Savunma Gönüllüleri (VDP), silah altına alınan sivillerden oluşuyor. VDP güçleri Burkina Faso ordusuyla ortak operasyonlara imza atmadan önce iki haftalık bir askeri eğitimden geçiyor.

Cunta yönetimi tarafından silahlandırılan sivillerin oluşturduğu silahlı milis grubunun, orduyla beraber cihat yanlısı gruplara karşı savaştığı biliniyor. Cuntanın sahaya sürdüğü milis güçlerin çatışmalarda en ağır kayıp veren taraflardan olduğu düşünülüyor.

Milis güçler ayrıca birçok kez Müslüman sivillere yönelik katliamlara gerçekleştirdi.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.