Çin lideri Şi Cinping Rus işgalinden sonra ilk kez Ukraynalı mevkidaşı Zelenskiy ile görüştü

Çin lideri Şi Cinping Rus işgalinden sonra ilk kez Ukraynalı mevkidaşı Zelenskiy ile görüştü

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Ukraynalı mevkidaşı Volodimir Zelenskiy ile yaptığı telefon görüşmesinde 'Ukrayna krizini' ele aldı.

Rusya'nın Şubat 2022'de Ukrayna işgalini başlatmasından bu yana ilk kez Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy telefonda görüştü.

Sputnik'in haberine göre, Çin Dışişleri Bakanlığı, Şi Cinping ile Vladimir Zelenskiy arasındaki telefon görüşmesinin 'Kiev'in inisiyatifiyle' gerçekleştiğini aktardı. Söz konusu görüşmede Şi'nin, Ukrayna krizi konusunda Çin'in her zaman barışı desteklediğini belirttiği ve diyalog ve müzakerenin uygulanabilir tek çıkış yolu olduğunu hatırlattığı ifade edildi.

Öte yandan Çin'in Ukrayna'ya özel bir temsilci göndereceği açıklandı ancak ziyaretin ne zaman gerçekleşeceği belirtilmedi.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying, Şi-Zelenskiy görüşmesiyle ilgili açıklamasında, 'Pekin'in karşılıklı yarar temelinde Kiev ile işbirliğine hazır olduğunu' söyledi. Hua, Twitter paylaşımında şöyle dedi: "Çin, Ukrayna ile ikili ilişkileri geliştirmeye hazır olma konusunda tutarlı ve net. İki tarafın da karşılıklı saygı ve samimiyet geleneğini ilerleterek Çin-Ukrayna stratejik ortaklığını ileriye taşıması gerek."

Zelenskiy ise Twitter'da şu açıklamayı yaptı:

"Başkan Şi Cinping ile uzun ve anlamlı bir telefon görüşmesi yaptım. Bu görüşmenin ve Ukrayna'nın Çin'e büyükelçi atamasının ikili ilişkilerimizin gelişmesine güçlü ivme kazandıracağına inanıyorum."

Zelenskiy'nin Sözcüsü Sergey Nikiforov, Facebook paylaşımında, iki liderin telefon görüşmesinin 'neredeyse bir saat sürdüğünü' vurguladı.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying, Şi-Zelenskiy görüşmesiyle ilgili açıklamasında, 'Pekin'in karşılıklı yarar temelinde Kiev ile işbirliğine hazır olduğunu' söyledi.

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.