"Denizde mahsur kalan 180 Arakanlı Müslüman açlıktan ölmüş olabilir"

"Denizde mahsur kalan 180 Arakanlı Müslüman açlıktan ölmüş olabilir"

Birleşmiş Milletler, teknelerinin bozulması sebebiyle denizde mahsur kalan 180 Arakanlı Müslümanın açlıktan ve susuzluktan hayatını kaybetmiş olabileceğini söyledi.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), kasım ayında Bangladeş'teki kötü yaşam koşullarına sahip sığınmacı kamplarını terk edip diğer Güney Asya ülkelerine ulaşmak için derme çatma teknelerle denize açılan 180 Arakanlı Müslümanın açlık ve susuzluktan ölmüş olabileceği bilgisini paylaştı.

Arakanlı Müslüman sığınmacılar yaklaşık olarak bir aydır denizde mahsur kalmıştı. Bangladeş'in Cox’s Bazar sahilinden denize açılan sığınmacılar Malezya'ya ulaşma gayesindeydi. Ancak Arakanlı Müslümanların kilometrelerce mesafe katetmelerinin ardından Andaman Denizi ile Bengal Körfezi arasındaki tehlikeli sularda tekne motorları bozulmuştu ve sığınmacılar denizin ortasında mahsur kalmışlardı.

UNHCR cumartesi günü yaptığı açıklamada, 180 Arakanlı Müslümanın denizde kaybolmuş olabileceğine dair doğrulanamayan bilgiler elde ettiğini belirtti.

arakan.jpg

BM'ye göre akrabaları, denizin ortasında mahsur kalan sığınmacılarla aralık ayının başlarında teması kaybetti. 180 Arakanlı Müslüman sığınmacının ölmüş olabileceğinden endişe ediliyor.

Bu rakamlarla beraber 2022 yılının, 2013 ve 2014 yılının ardından Arakanlı mülteciler bakımından en ölümcül yıl olduğu bildiriliyor.

Birleşmiş Milletler, çevre ülkelere yaptığı çok sayıda çağrıda Arakanlı Müslüman sığınmacıların kurtarılmasını talep etmişti ancak bu çağrıların büyük bir kısmı yanıtsız bırakılmıştı.

Dahası Vietnam, Arakanlı Müslümanları zulümden kaçtıkları Myanmar'a geri iade etmişti. Myanmar cuntasına geri iade edilen Arakanlı Müslümanların hayati güvenliğinden endişe ediliyor.

Budist çetelerin desteklediği Myanmar ordusunun soykırım başlatmasından bu yana yüz binlerce Arakanlı Müslümanın ülkeden kaçtığı biliniyor.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.