Dera'da son durum: Güneyde devrim 'başladığı noktada bitti'

Dera'da son durum: Güneyde devrim 'başladığı noktada bitti'

Dera'da rejim ve Rusya'nın saldırılarının başlangıcının üzerinden yaklaşık bir ay geçerken muhalifler birçok bölgeyi kaybetti.

Esed rejimi ve Rusya ortaklaşa yaptıkları saldırılarla Suriye'nin güneyindeki Dera ilinde muhaliflerin elindeki toprakları bir bir ele geçiriyor. İlde bir süre önce muhaliflerle rejim arasında varılan anlaşma neticesinde Ürdün sınırı tamamen rejimin eline geçmişti.

Devrimin başladığı yer rejimin eline geçti

Dera'da Esed rejimi ve Rusya son olarak Nasib sınır kapısını ele geçirmiş ve kuzeybatıya doğru ilerleyişini sürdürmüştü. Rejim bu kapsamda muhaliflerin elindeki bir çok önemli bölgeyi ve Dera kent merkezini de eline geçirdi. Bu rejim için iktisadi, askeri ve siyasi bir zaferin yanı sıra aynı zamanda büyük bir sembolik anlam da ifade ediyor.

Zira rejim Dera kent merkezini ele geçirmekle, ülkede Esed rejimi karşıtı ayaklanmanın başladığı ilk noktayı ele geçirmiş olduğu. Dera kent merkezindeki Ömeri Camii'nin önü, ülkede Mart 2011'de gösterilerin başladığı ilk merkezdi. Esed rejimi bölgeye bayrağını dikerek sembolik zaferini de ilan etmiş oldu.

Muhalifler mukavemet gösteremedi

Bölgede muhalifler, Esed rejimi ve Rusya'nın saldırılarının başladığı günden bu yana herhangi bir askeri başarı ve ciddi bir mukavemet gösteremedi. Oldukça parçalı bir yapıda olan Suriye muhalefeti, bölgede elindeki toprakları teker teker kaybederken, uzlaşı anlaşmaları kapsamında çok sayıda ağır silah, tank, güdümlü tanksavar füzesi gibi askeri ekipmanı da rejime teslim etti. Bölgede yer yer muhalifler kendi aralarında da geçici çatışmalar yaşıyor. Bunun sebebi bazı bölgelerde Tahriru'ş Şam bağlantılı muhalif unsurlar başta olmak üzere bazı muhalif grupların, uzlaşı anlaşmalarını reddederek bazı bölgelerde tutunmaya çalışması. Uzlaşı anlaşması imzalamak isteyen muhalifler ise buna yanaşmayan muhalif gruplarla  yer yer kısa anlaşmazlıklar nedeniyle çatışmalar yaşıyor.

Bölgedeki son durum yaklaşık olarak şu şekilde:

dera-002.jpg

(Yüksek çözünürlük için haritaya tıklayın)

IŞİD ilerledi

Öte yandan bölgede İsrail ve Ürdün sınırının kesiştiği noktada yer alan IŞİD'e bağlı Ceyş Halid Bin Velid'in kontrolünde olan bölgede de yer yer çatışmalar yaşanıyor. IŞİD bölgede muhaliflerin elindeki Hayt yerleşimini ele geçirerek bölgedeki vadiye kadar olan bölgeyi kontrol altına aldı. Esed rejimi seyrek ve hafif de olsa bölgeye bazı saldırılar düzenledi. Ancak rejim ilerleyişini daha çok muhaliflerin elindeki noktalara doğru gerçekleştiriyor.

Bölgedeki muhaliflerin elindeki bölgeler IŞİD tarafından saldırıya uğrama tehdidiyle karşı karşıya. Çözülmüş ve dağılmış durumda olan muhaliflerin ellerindeki bölgeleri IŞİD saldırılarına karşı koruyamayacağı düşünülüyor. Bu bağlamda özellikle IŞİD'in elindeki en büyük yerleşim olan Tasil ile sınır olan Neva yerleşimi IŞİD eline geçme durumu ile karşı karşıya. Ancak IŞİD'in böyle bir hamle yapıp yapmayacağı bilinmiyor.

Çatışmalar hafifledi

Halihazırda muhaliflerin Dera ilinde elinde tuttuğu çok az önemli yerleşim bölgesi var. Bunlar Neva, Casim ve Hara olarak sayılabilir. Bölgede İnhil ve Kafr Şems gibi yerlerdeki muhalifler de rejim ile uzlaşı anlaşmasına dahil oldu. Bölgede ciddi bir çatışma şu an için yaşanmıyor. Bunun sebebi muhalif güçlerin büyük bir kısmının rejimle uzlaşı anlaşmasına varması veya varmak istemesi.

Sonraki adım Kuneytra

Esed rejiminin saldırıları yavaş yavaş daha kuzeybatıda Kuneytra iline doğru kayıyor. Bölgedeki muhaliflerin rejimle mi uzlaşacağı, yoksa bu saldırıya karşı durmaya mı çalışacağı bilinmiyor. Ancak muhaliflerinin rejime karşı askeri bir başarı kazanabilme ihtimali oldukça düşük. Oldukça dar bir cephe hattı olan ve birçok yerden bölünmeye müsait bulunan Kuneytra muhaliflerin elinden kısa sürede çıkabilir. İlin tamamının İsrail sınırında yer alması rejimin bölgeye yönelik saldırısını oldukça hassas bir hale sokuyor.

Zira İsrail bölgeye düşen herhangi bir mühimmattan ötürü dahi Esed rejiminin elindeki noktalara misilleme saldırısı yapıyor. İsrail'in bölgede İran'a bağlı unsurları istemediği ve buna dair rejim ve Rusya ile görüştü biliniyor. Kuneytra ilinde muhalifler ile rejim arasında bir uzlaşıya varılması da ihtimal dahilinde.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.