Dünya Sağlık Örgütü'nden koronavirüs açıklaması: 'Buzdağının görünen yüzü olabilir'

Dünya Sağlık Örgütü'nden koronavirüs açıklaması: 'Buzdağının görünen yüzü olabilir'

Dünya Sağlık Örgütü Genel Sekreteri Tedros Adhanom Ghebreyesus, koronavirüs hakkında 'Bu yalnızca buzdağının görünen kısmı olabilir' değerlendirmesinde bulundu.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Genel Sekreteri Tedros Adhanom Ghebreyesus, yeni tip koronavirüsün Çin'e hiç gitmemiş olanlarda da görülmesi nedeniyle salgının Çin dışında hızlanabileceği konusunda uyardı.

AFP’ye göre Tedros, şimdiye kadar 908 kişinin ölümüne neden olan ve 40 bin kişide tespit edilen salgının yayılmasına karşı yardımda bulunmak üzere Çin’e uluslararası ekip gönderilmesinin ardından Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Koronavirüsün Çin'e seyahat geçmişi olmayan insanlardan yayıldığıyla ilgili endişe verici örnekler mevcut. Az sayıda vakanın tespit edilmesi, diğer ülkelerde daha büyük çapta bir yayılmanın habercisi olabilir. Kısacası bu yalnızca buzdağının görünen kısmı olabilir.”

Her ne kadar Çin dışındaki salgın yavaş ilerlese de Tedros bunun hızlanabileceği konusunda uyarıda bulundu:

“Koronavirüsün Çin dışına yayılması şu an için yavaş olarak görünebilir ancak artabilir de. Hedefimiz halen virüsü sınırlamaktır. Ancak bütün ülkeler virüsün yayılmasına engel olma amacıyla oluşturulan bu sınırlama stratejisinin açtığı fırsat penceresini kullanmalı.”

Çin' giden uluslararası ekibin başında deneyimli isimlerden Bruce Aylward’ın olduğunu belirten Tedros, Aylward'ın 2014-2016 yılları arasında WHO’nun ebola salgınıyla mücadele çabaları çerçevesinde Batı Afrika'da çalıştığını söyledi.

Çin dışında koronavirüs nedeniyle bugüne kadar biri Hong Kong diğeri de Filipinler'de olmak üzere iki ölüm meydana geldi.

Çin dışında yaklaşık 30 ülkede görülen koronavirüs 350'den fazla kişide tespit edildi.

Yeni tip koronavirüs salgınını kontrol etmek amacıyla birçok şehri karantina altına alan Pekin yönetimi halka gerekmedikçe evlerini terk etmemeleri yönünde talimat vererek sıkı önlemler aldı.

WHO da salgın nedeniyle uluslararası acil durumu ilan etti. Birçok hükümet de Çin'e giden ve Çin'den gelen uçuşları askıya almaları için havayolları şirketlerine kısıtlamalar getirdi.

twtcanli.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.