El Hol Kampı'nda binlerce kadın ve çocuk yaşam mücadelesi veriyor

El Hol Kampı'nda binlerce kadın ve çocuk yaşam mücadelesi veriyor

Suriye'nin doğusunda IŞİD mensuplarının ailelerinin tutulduğu El Hol Kampı'nda insani kriz yaşanıyor.

Suriye'de IŞİD'in elindeki tüm toprakların ele geçirilmesinin ardından, IŞİD mensuplarının eşleri ve çocukları oldukları belirtilen binlerce sivil, bölgede ABD destekli YPG güçlerinin kontrolündeki kamplarda tutulmaya başlandı.

Bu kamplar arasında en kalabalık olanı ve en zor koşullar barındıranı ise Suriye'nin doğusundaki Haseke bölgesinde bulunan El Hol Kampı.

Oldukça dar bir alanda, sayıları on binlerle ifade edilen kadın ve çocuk, bu kampta yaşama tutunma mücadelesi veriyor. Temel ihtiyaç malzemelerine erişimin kısıtlı olduğu kampta, sağlık, eğitim ve altyapı hizmetleri de yeterli ölçüde bulunmuyor.

Suriye'nin Haseke ilinde, ABD destekli YPG'nin kontrolünde bulunan kampta bulunan çocukların büyük bir kısmının 5 yaş altındaki çocuklardan oluştuğu biliniyor.elhol1.jpg

El Hol'de tutulan bir çocuk

Kampta tutulanların çoğunluğu Irak ve Suriye vatandaşları olsa da, kampta 60'tan fazla ülkenin vatandaşı olan kadın ve çocuk bulunuyor. Bu ülkeler, kamplarda zor şartlarda tutulan vatandaşlarını geri alma konusunda pek de istekli değil. Bazı ülkeler az sayıda vatandaşını geri alsa da, henüz kampın nüfusunu azaltabilecek kadar büyük bir geri alma süreci hayata geçirilmedi.

elhol2.jpg

Kamplarda tutulan çocukların büyük bir kısmının annesi ve babası bulunmuyor. Kendi başlarına hayatta kalmaya çalışan yahut kamptaki diğer kişilerin yardımına muhtaç durumdaki bu çocuklar arasında, hastalık ve yetersiz beslenme gibi sebeplerle yaygın bir şekilde ölümler yaşanıyor.

elhol3.jpg

Kamptaki çocukların büyük bir kısmı, hayatının tamamını neredeyse El Hol Kampı sınırları içerisinde geçirmiş durumda ve dış dünyadan haberdar dahi değil.

Kış ayları yaklaştıkça kampta tutulan kadın ve çocuklar için hastalık, açlık, soğuk gibi sebeplerden dolayı ölüm tehlikesi gündeme geliyor.

Dünyanın gündeminden uzak ve uluslararası kuruluşlarca ihmal edilmiş haldeki kampta insani kriz her geçen gün daha da derinleşiyor.

Bazı kaynaklar El Hol kampında 100 bin kişinin kaldığını ifade etse de açıklanan resmi rakamlara göre bu sayı 70 bin civarında.

Kaynak: Mepa News

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.