El Kaide Mali'de elinde tuttuğu rehinelerle ilgili video yayınladı

El Kaide Mali'de elinde tuttuğu rehinelerle ilgili video yayınladı

El Kaide'nin Mali'de faaliyet gösteren kolu Cemaat Nusret el İslam vel Müslimin yeni bir video yayınladı.

El Kaide'nin Mali ve Batı Afrika'da faaliyet gösteren kolu Cemaat Nusret el İslam vel Müslimin (CNİM) elinde tuttuğu rehinelere dair yeni bir video yayınladı.

El Kaide'ye bağlı grup sıklıkla rehinelerin son durumuna dair video çalışmaları yayınlıyordu. Ancak son yayınlanan videoda belirtildiğine göre artık rehinelere dair yayınlanan videolara devam edilmemesi kararı alındı. Bu kararın sebebi ise belirtilmedi. Yaklaşık 10 dakikalık videoda rehinelerin vatandaşı olduğu ülkelerin yönetimlerine, rehinelerin serbest bırakılması için harekete geçme çağrısında bulunuldu.

Video, CNİM'in medya kolu "Az Zallaqa" ve rehinelere dair mesajlarından sorumlu "Al İzze" tarafından yayınlandı. Videonun başlangıcında, El Kaide'ye bağlı tüm yapıların medya kollarının logolarına yer verildi. Bunlar Es Sahab, Al Malahem, An Andalus, Al Kataib ve Az Zallaqa.

Yayınlanan videoda yapılan çağrıların odağında Fransa yer aldı. Fransa yönetimi 24 Aralık 2016 tarihinde Mali'nin kuzeyindeki Gao şehrinde alıkonulan Fransız rehine Sophie Petronin için gerekli şekilde çaba göstermemekle ve rehineyi umursamamakla suçlandı. Videoda aynı zamanda Petronin'in oğluna da hitap edildi. Petronin'in oğlundan, annesini ziyaret için izin verilememesi nedeniyle özür dilendi ve Fransa suçlandı. Videoda grubun elindeki diğer rehinelere de yer verildi: Iulian Ghergut (Romanya), Ken Elliott (Avustralya), Beatrice Stockly  (İsviçre), ve Gloria Navarez (Kolombiya).

CNİM, rehinelerin serbest kalmasındaki gecikmeden kendilerinin değil, uzlaşı görüşmelerini önleyen Fransa gibi devletlerin sorumlu olduğunu öne sürdü. Videoda İsviçreli rehine Stockly'e de ayrıca değinildi. Stockly'nin kardeşinin "meseleyi ele alış şekli" eleştirilirken, Stockly'nin rehin alınmasından yine kendisi sorumlu tutuldu. CNİM, Stockly'nin ilk olarak 2012'de rehin alındığını, misyonerliğe devam etmemesi şartıyla serbest bırakıldığını ancak bunu sürdürdüğü için tekrar rehin alındığını dile getirdi.

Bölgedeki gruplar için Batılı rehineler, yürütülen stratejinin bir parçası. CNİM, alıkoyduğu Batılı rehineler karşılığında yüksek miktarda fidye geliri elde ediyor.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.