El Kaide lideri Abdulvedud'dan Fransa'ya 'Sarı Yelekliler' mesajı

El Kaide lideri Abdulvedud'dan Fransa'ya 'Sarı Yelekliler' mesajı

Afrika'nın batısında yer alan Mali’nin kuzey bölgesi merkezli olarak faaliyet gösteren İslami Mağrip el Kaidesi lideri Ebu Musab Abdulvedud’un yeni bir ses kaydı yayınlandı.

Afrika'nın batısında yer alan Mali’nin kuzey bölgesi merkezli olarak faaliyet gösteren İslami Mağrip el Kaidesi lideri Ebu Musab Abdulvedud’un yeni bir ses kaydı yayınlandı.

El Kaide'ye bağlı grubun lideri, ses kaydında birçok güncel konuya değindiği görülüyor.

Gruba bağlı “Al-Andalus” (El-Endülüs) medya organizasyonu tarafından yayınlanan yaklaşık 28 dakikalık ses kaydı 10 Aralık 2018 tarihini taşıyor. Açıklamadan satır başları şu şekilde:

- Abdulvedud konuşmasının başında Fransa'da gerçekleştirilen Sarı Yelekliler gösterilerine değiniyor:

El Kaide lideri, “Fransız hükümetinin Birinci Dünya Savaşı kutlamalarının coşkusunun çok uzun sürmediğini ve Fransa'nın, Fransız hükümetinin çirkin yüzünü ifşa eden kitlesel gösteriler ile ayağa kalktığını” ifade etti. Fransız hükümetini “zenginler hükümeti” olarak niteleyen Ebu Musab, “Fransız hükümetinin Fransız işçi sınıfını sömürdüğünü”, “on yıllardır zayıfların, özellikle Afrikalı kolonilerin ve bilhassa Müslümanların haklarını reddeden eski hükümetlerin suçlarını görmezden geldiğini” öne sürüyor.

- Konuşmada Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron “zengin azınlığın lideri” olarak nitelendirilirken. El Kaide lideri aynı zamanda halk gösterilerinin “medyanın yalanlarını, bankalar ve borsaların hakimiyetini ortaya koyduğunu” söyledi.

- İslami Mağrip El Kaidesi lideri, “Fransız halkının, Fransa askerleri ve politikacıları tarafından ezilen insanların sözlerini dinlemesi gerektiğini” belirterek “Fransa yönetiminin Total, Areva gibi büyük şirketlerin çıkarları için bu insanların mallarını yağmaladığını; Mali, Libya, Orta Afrika ve diğer Afrika ülkelerini işgal ettiğini” dile getirdi. Abdulvedud, söz konusu savaşların Fransız halkının değil Fransız elitinin çıkarlarını korumak için yürütüldüğünü ifade ediyor.

"Fransa bölgeyi yağmalıyor"

- Abdulvedud “Bugün Fransız halkının çektikleri 200 yıldır Müslüman halkın Fransa yönetimi nedeniyle çektiklerinin sadece ufak bir bölümü kadar olduğunu” söyleyerek “Fransa'nın bölgeyi yağmaladığını, darbeler gerçekleştirdiğini, halk ve kabileler arasında ayrılıklar meydana getirdiğini ve bu sayede bölgedeki hakimiyetini sürdürdüğünü” ifade etti. 

Yaklaşık 6 yıl önce Mali’de gerçekleştirilen ilk askeri müdahaleye (Serval Operasyonu) de değinen Abdulvedud, “Fransa'nın ülkenin kuzeyindeki şeriat hükmünü ortadan kaldırdığını  ve kasıtlı politikalarla halkı birbirine düşürdüğünü” öne sürdü.

- Ebu Musab, “Sarı Yelekliler gösterilerinin Fransız halkının satın alma gücünün düşüşünü ve yaşam koşullarındaki azalmayı yansıttığını” ifade ederek, “Fransa'nın Afrika kıtasından her yıl milyarlarca doları yağmaladığını ancak buna rağmen Fransız halkının düşük hayat koşullarında yaşadığını” dile getiriyor.

"Fransa tüm Afrika'yı yağmalamasına rağmen kriz yaşıyor"

- Konuşmada aynı zamanda grubun elindeki Fransız rehine Sophie Petronin’e de değinildi. Abdulvedud “Hasta olan rehine Petronin’in serbest bırakılması için tüm girişimlere Macron öncülüğündeki Fransız yönetiminin engel olduğunu” söyledi.

- Ebu Musab Abdulvedud Fransa'da başlayan olayların en önemli sebeplerinden birinin akaryakıt zamları olduğunu belirterek, Fransa'da enerji meselesini de gündeme getirdi. Abdulvedud, Macron’un bazı nükleer santralleri kapatma kararına da ifadelerinde yer verdi.

Cihat yanlısı lider Fransa'nın faaliyetteki nükleer reaktörlerinde ihtiyaç duyduğu uranyumu Nijer, Kuzey Mali ve Orta Afrika Cumhuriyeti gibi Afrika ülkelerindeki madenlerden elde ettiğini belirterek, Fransa'daki ekonomik krizin asıl sebebinin askeri harcamalar olduğunu iddia etti.

Abdulvedud “Tüm Afrika'yı yağmalamasına rağmen Fransa'nın hala daha ekonomik problemler çektiğini” söyledi ve bunu da “Fransız elitinin tahakkümüne” bağladı.

"Fransa, Suud ve BAE ile işbirliği yapıyor"

- Abdulvedud “Afrika'da Fransa'nın ilerleme çabalarına bölgede engel olduklarını ve bunun Fransa'nın emperyalist planlarının önüne geçen önemli bir etken olduğunu” söylüyor.

Ebu Musab Abdulvedud, Fransa'nın Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) gibi ülkelerle bölgede işbirliği yaptığını söyledi. Suudi Arabistan bölgede Fransa destekli "G5 Sahil" oluşumunun yaklaşık olarak ihtiyaç duyduğu miktarın beşte biri olan 100 milyon dolarlık bir yatırım vaadinde bulunmuş, BAE de Moritanya da yine söz konusu oluşuma bağlı açılacak bir savaş okulunu finanse etmişti.

- İslami Mağrip El Kaidesi lideri, Fransa’nın sokak olaylarını yatıştırmak için “Fransız hükümetinin bölgede kazandığı sözde başarıları öne sürdüğünü” belirtti. Bu kapsamda “Fransa Savunma Bakanı'nın bölgede El Kaide liderlerinden Muhammed Kufa’yı öldürdüklerini öne sürdüğünü ancak bunun bir propaganda ve yalan olduğunu” aktardı.

Fransız halkına seslendi

- Ebu Musab Abdulvedud “Paranın, silahların ve dezenformasyonun gücüyle insanlığın geleceğini kontrol eden bozguncu bir azınlığa karşı mazlum insanlarla birlikte durduklarını” dile getirdi. Abdulvedud, “Fransız halkının çektiklerinin bölgedeki Müslümanların çektiklerinin yanında sadece denizde bir damla olduğunu” söyledi ve Fransız halkına doğrudan seslendi.

Ebu Musab Abdulvedud Fransa halkının “Alım güçlerindeki düşüşün Fransa'nın geçmişte Cezayir savaşı gibi tecrübelerden ders almamış olması olduğunu” belirterek “Fransız halkının söz konusu ekonomik krize çözüm bulmasının yolunun sadece vergilerin ve akaryakıt fiyatlarının ucuzlatılmasını değil, krize sebep olan gerçek nedenleri protesto etmek olduğunu” söyledi.

Abdulvedud Fransız halkına, “ülkelerinin askeri harcamalarının gizlilik içerisinde ve Savunma Bakanlığı'nın resmi olarak açıkladığından çok daha ötede olduğunu” ifade etti. El Kaide lideri “Fransız halkının tüm şikayetlerine rağmen Macron’un 2025 yılında askeri harcamaları gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 2.5’ine çıkarmak istediğini ve bunun Fransız halkı için büyük bir problem manasına geldiğini” söyledi.

Abdulvedud Fransız halkına 2004 yılında İspanyol halkının yaptığı gibi protestolar gerçekleştirme çağrısı yaptı. 2004 yılında İspanyol halkı protestolar düzenleyerek ülkede hükümet değişikliğine sebep olmuş ve İspanya Irak'tan çekilme kararı almıştı.

"Fransa kazanılamaz bir savaş sürdürüyor"

- İslami Mağrip el Kaidesi lideri Abdulvedud, “Fransa'nın bölgede sürdürdüğü savaşın kazanılamaz bir savaş olduğunu” öne sürerek Afganistan örneği verdi.

Abdulvedud, “Amerika'nın dünya üzerindeki en büyük askeri güç olduğunu ancak tüm askeri kapasitesine rağmen yaklaşık 20 senedir Afganistan'da bir başarıya ulaşamadığını ve Taliban ile uzlaşarak ülkeyi terk etme yolu aradığını” dile getirdi.

- Videoda aynı zamanda bölgede düzenlenen bir hava saldırısında öldürülen bir El Kaide liderinin de adı yer aldı.

Abdulvedud bir “Haçlı hava saldırısında” 6 kişi ile beraber öldüğünü ifade ettiği “Mansur Agh Qassam”  Hakkında taziyede bulundu. Açıklamanın sonunda Ebu Musab “bölgedeki Müslümanları bölgede işgale ve batılılaşmaya karşı savaşmaya” çağırdı ve “Tuareg, Arap, Bambara Sungai gibi farklı etnik mensubiyetlerden herkesi bölgede Fransa öncülüğündeki müdahaleye karşı savaşmaya” davet etti.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.